1. Banany pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.
2. Miksujemy je w blenderze razem z miodem i kakao, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 480g |
2,40 zł
(4,99 zł) |
|
Brokuły | 200g |
3,00 zł
(7,49 zł) |
|
Burak | 105g |
0,21 zł
(1,99 zł) |
|
Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 20g |
0,06 zł
(2,99 zł) |
|
Czosnek | 3g |
0,13 zł
(2,19 zł) |
|
Dynia | 210g |
1,68 zł
(11,99 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 200g |
3,06 zł
(4,29 zł) |
|
Granat | 30g |
0,82 zł
(5,99 zł) |
|
Imbir (proszek) | 5g |
0,63 zł
(1,89 zł) |
|
Jaja kurze całe | 324g |
2,26 zł
(6,99 zł) |
|
Kakao w proszku | 20g |
0,93 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 180g |
1,74 zł
(3,39 zł) |
|
Koper ogrodowy | 3g |
0,36 zł
(2,99 zł) |
|
Migdały | 30g |
2,55 zł
(8,49 zł) |
|
Miód pszczeli | 50g |
1,87 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 0,5% | 20g |
0,06 zł
(2,99 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 144g |
0,43 zł
(2,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 40g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 20g |
0,18 zł
(8,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
Sól himalajska | 5g |
0,05 zł
(3,49 zł) |