Darmowa dieta 3900 kcal nr 24741



Śniadanie


Jabłuszka w cieście
806 kcal
Łączna waga porcji: 462g.

B: 22.6 g T: 11.75 g W: 157.7 g (BŁ: 9.68 g)

Wegetariańskie  

27   30

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.

2. Kroimy w średniej wielkości plastry.

3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.

4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.

5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.

Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Owsianka z bananem, migdałami i suszoną żurawiną (wersja bez laktozy)
542 kcal
Łączna waga porcji: 387g.

B: 11.35 g T: 14.59 g W: 96.2 g (BŁ: 8.66 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

34   39

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Płatki przelewamy na sitku wrzątkiem i zalewamy zimnym mlekiem lub gotujemy na mleku, jeśli wolimy na ciepło.
  2. Dodajemy pokrojonego banana, migdały i suszoną żurawinę.


Obiad


Makaron z gorgonzolą
1296 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 55.38 g T: 52.15 g W: 160.12 g (BŁ: 17.08 g)

Wegetariańskie  

16   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.



Podwieczorek


Ciasteczka z masła orzechowego
484 kcal
Łączna waga porcji: 96g.

B: 12.77 g T: 31.46 g W: 39.37 g (BŁ: 3.79 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie   Wegańskie  

24   22

Składniki na liczbę porcji: 10

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.

3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.

4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.

5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).

6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 10. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   52

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3915 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 133.36 g
Tłuszcz: 129.74 g
Węglowodany: 584.4 g (w tym błonnik: 58.9 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Aromat waniliowy 5g     0,80 zł (1,59 zł)
Banan 100g     0,50 zł (4,99 zł)
Cebula 60g     0,14 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 200g     2,20 zł (5,49 zł)
Cynamon 10g     1,27 zł (2,29 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Gruszka 130g     0,91 zł (6,99 zł)
Jabłko 300g     1,31 zł (3,49 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 200g     2,25 zł (4,49 zł)
Masło klarowane 100g     4,30 zł (21,49 zł)
Masło orzechowe 400g     14,11 zł (23,98 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Migdały 15g     1,27 zł (8,49 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 60ml     1,08 zł (8,99 zł)
Mleko krowie 3,2% 250g     0,72 zł (2,89 zł)
Mleko ryżowe 200ml     1,90 zł (9,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 535g     1,60 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Orzechy włoskie 30g     3,45 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Proszek do pieczenia 3g     0,08 zł (0,75 zł)
Płatki owsiane 60g     0,39 zł (3,29 zł)
Ser gorgonzola 100g     8,99 zł (8,99 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Soda oczyszczona 9g     0,12 zł (1,29 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Suszona żurawina 12g     0,48 zł (7,99 zł)
Sól himalajska 1g     0,01 zł (3,49 zł)



×