Darmowa dieta 3900 kcal nr 84564



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

49   44

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Murzynek bananowy
597 kcal
Łączna waga porcji: 336g.

B: 22.96 g T: 13.58 g W: 97.79 g (BŁ: 3.02 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

34   18

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Piekarnik nastawić na 170 stopni. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na pianę. Banana rozgnieść w drugiej misce i dodać pozostałe składniki oraz 7 łyżeczek wody. Następnie wszystko zmiksować. Dodać pianę z białek i wymieszać. Piec 12 minut i studzić w piekarniku



Obiad


Makaron z gorgonzolą
1296 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 55.38 g T: 52.15 g W: 160.12 g (BŁ: 17.08 g)

Wegetariańskie  

19   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.



Podwieczorek


Kaszotto z kaszy bulgur z białą fasolką, papryką, cukinią i szpinakiem
628 kcal
Łączna waga porcji: 895g.

B: 28.35 g T: 18.67 g W: 96.74 g (BŁ: 19.09 g)

Wegetariańskie  

7   18

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Na głębokiej patelni (takiej z pokrywą) lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć przez około 2 minuty. Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę oraz kumin. Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut. Dodać sos ostrygowy i ciągle mieszając zagotować. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Można podawać samodzielnie lub z poniższymi dodatkami.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Jednogarnkowa meksykańska quinoa
693 kcal
Łączna waga porcji: 602g.

B: 28.16 g T: 21.57 g W: 107.18 g (BŁ: 20.25 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

31   26

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Pokrój warzywa na małą kostkę.

2. Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim płomieniu. Dodaj czosnek i jalapeno, podsmażaj przez 1 min.

3. Zmieszaj quinoa'e, rosół warzywny, fasolę, pomidory, kukurydzę, proszek chilli i kumin - dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj, zakryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj aż quinoa będzie gotowa - ok. 20 min. Dodaj awokado, sok z limonki i kolendrę. Gotowe :)


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3904 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 146.54 g
Tłuszcz: 132.22 g
Węglowodany: 563.97 g (w tym błonnik: 60.14 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 140g     4,35 zł (13,99 zł)
Banan 120g     0,60 zł (4,99 zł)
Bulion warzywny 450g     49,15 zł (55,92 zł)
Cebula 100g     0,24 zł (1,89 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Cukinia 150g     1,50 zł (8,49 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 170g     2,04 zł (4,79 zł)
Czosnek 20g     0,88 zł (2,19 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Fasola biała konserwowa 420g     4,19 zł (7,98 zł)
Gruszka 130g     0,91 zł (6,99 zł)
Jaja kurze całe 162g     1,13 zł (6,99 zł)
Kakao w proszku 15g     0,70 zł (6,99 zł)
Kasza bulgur 100g 0,00 zł (0,00 zł)
Kukurydza konserwowa 170g     1,40 zł (2,79 zł)
Kumin (kmin rzymski) 4g     0,34 zł (1,29 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Limonka 100g     1,56 zł (4,99 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 200g     2,25 zł (4,49 zł)
Masło 20g     0,50 zł (4,99 zł)
Mielona papryka chilli 5g     0,46 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 8g     0,52 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 15g     0,56 zł (14,99 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Mąka ryżowa 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 15g     0,66 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 30g     3,45 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 240g     4,40 zł (10,99 zł)
Papryka jalapeno 30g     2,00 zł (19,99 zł)
Pomidory w puszce 590g     6,18 zł (8,38 zł)
Proszek do pieczenia 4g     0,10 zł (0,75 zł)
Quinoa (komosa ryżowa) 200g     6,39 zł (7,99 zł)
Ser gorgonzola 100g     8,99 zł (8,99 zł)
Suszona kolendra 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Szpinak 60g     1,20 zł (3,99 zł)
Woda 100ml 0,00 zł (0,00 zł)



×