Zmiksuj wszystko w blenderze
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
Filety oczyścić i podzielić na niewielkie kawałki. Mięso natrzeć przyprawami. Pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać je z bułką tartą. Mięso namoczyć w jajku i w bułce z płatkami - po dwa razy każdy kawałek. Upiec w piekarniku. Z jogurtu i posiekanego czosnku przygotować sos. Nuggetsy podawać z sosem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Aromat waniliowy | 5g |
![]() |
|
Banan | 150g |
![]() |
|
Bułka grahamka | 180g |
![]() |
|
Bułka tarta | 32g |
![]() |
|
Cukier | 20g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
![]() |
|
Czosnek | 4g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 200g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 300g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 212g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 100g |
![]() |
|
Mango | 120g |
![]() |
|
Margaryna do pieczywa | 10g |
![]() |
|
Masło klarowane | 100g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 400g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 300ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 329g |
![]() |
|
Olej kokosowy | 25g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 40g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 2g |
![]() |
|
Pomarańcze | 250g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
![]() |
|
Płatki kukurydziane bezglutenowe | 24g |
![]() |
|
Ser gouda tłusty | 60g |
![]() |
|
Soda oczyszczona | 5g |
![]() |
|
Szynka z indyka | 40g |
![]() |
|
Sól biała | 2g |
![]() |
|
Sól himalajska | 1g |
![]() |
|
Tymianek suszony | 2g |
![]() |