Darmowa dieta 1200 kcal nr 71631



Śniadanie


Tosty pełnoziarniste z serem, papryką i polędwicą sopocką
227 kcal
Łączna waga porcji: 108g.

B: 10.87 g T: 9.42 g W: 26.29 g (BŁ: 3.36 g)



67   10

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kromki pieczywa tostowego smarujemy masłem.
  2. Na pierwszą z nich kładziemy kolejno plaster polędwicy, pokrojoną paprykę i plaster sera.
  3. Przykrywamy drugą z nich i wkładamy do rozgrzanego opiekacza.


Drugie śniadanie


Borówki amerykańskie z jogurtem (wersja lżejsza)
146 kcal
Łączna waga porcji: 250g.

B: 7.45 g T: 3 g W: 23.3 g (BŁ: 2 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

35   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.



Obiad


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podwieczorek


Zupa krem z buraków
165 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 4.52 g T: 5.32 g W: 28.26 g (BŁ: 6.2 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

11   12

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wnętrza). Pieczemy przez 1h w temperaturze 180C. Gdy się upieką obieramy je ze skóry (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie pobrudzić rąk) i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone jabłko, buraki i liść laurowy. Dodajemy sok z cytryny. Zalewamy bulionem (na wysokość składników w garnku) i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Wyciągamy listek i blendujemy na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolewamy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Sałatka z kalafiora z gruszkami
207 kcal
Łączna waga porcji: 375g.

B: 7.61 g T: 6.99 g W: 32.11 g (BŁ: 6.31 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

16   59

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie aż zmiękną (ale uważamy, żeby się nie rozgotowały). Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z kalafiorem. Następnie dodajemy jogurt, sok pomarańczowy i oliwę, całość mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, posypujemy rzeżuchą i nakładamy gotową sałatkę.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1199 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 41.22 g
Tłuszcz: 42.48 g
Węglowodany: 177.51 g (w tym błonnik: 28.03 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Borówka amerykańska 100g     2,80 zł (6,99 zł)
Bulion warzywny 960g     104,85 zł (104,85 zł)
Burak 800g     1,59 zł (1,99 zł)
Cebula 105g     0,25 zł (1,89 zł)
Chleb tostowy pełnoziarnisty 46g     0,32 zł (3,49 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Gruszka 125g     0,87 zł (6,99 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jabłko 180g     0,79 zł (3,49 zł)
Jogurt naturalny 2% 220g     1,70 zł (2,78 zł)
Kalafior 150g     2,50 zł (9,99 zł)
Liść laurowy 1g     0,22 zł (1,29 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Masło 5g     0,12 zł (4,99 zł)
Masło klarowane 15g     0,64 zł (21,49 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 30g     0,55 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Polędwica sopocka 12g     0,34 zł (16,99 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Rzeżucha 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Ser żółty królewski light 15g     0,51 zł (4,59 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 6g     0,16 zł (5,29 zł)
Sok pomarańczowy 20g     0,10 zł (4,99 zł)
Sól biała 2g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)



×