1. Podgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj czosek, cebulę, seler, marchew i paprykę - podsmażaj przez kilka minut na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
2. Dodaj kumin, proszek chilli, sól i pieprz do smaku.
3. Dodaj pomidory, fasolę, soczewicę, ciecierzycę i bulion warzywny. Jeżeli chcesz możesz dodać więcej przypraw do smaku. Gotuj przez 25 min.
4. Podawaj z ryżem, świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Smacznego :)
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bulion warzywny | 250g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 105g |
![]() |
|
Chleb żytni | 70g |
![]() |
|
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa | 400g |
![]() |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 400g |
![]() |
|
Czosnek | 15g |
![]() |
|
Hummus z chilli | 20g |
![]() |
|
Jabłko | 100g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Kumin (kmin rzymski) | 5g |
![]() |
|
Marchew | 90g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 10g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 5g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 240ml |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 5g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 5g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 460g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 80g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 800g |
![]() |
|
Płatki jaglane | 30g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 45g |
![]() |
|
Rzodkiewka | 100g |
![]() |
|
Seler naciowy | 90g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 100g |
![]() |
|
Woda | 240ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |