Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, później kmin rzymski, oregano i odrobinę chilli. Przestudzić. Mielone mięso z indyka wymieszać z posiekaną pietruszką, cebulą z przyprawami, dodać sól i pieprz. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku (180-200st) przez ok. 20 - 25 min. Można też usmażyć, ale wiadomo - pieczone będzie lżejsze. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać troszkę oleju z suszonych pomidorów, kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić miętą (może być suszona). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
![]() |
|
Ananas | 100g |
![]() |
|
Brzoskwinia | 170g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 250g |
![]() |
|
Cebula | 40g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 105g |
![]() |
|
Cynamon | 4g |
![]() |
|
Cytryna | 3g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 5g |
![]() |
|
Jabłko | 360g |
![]() |
|
Kalafior | 220g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 140g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 50g |
![]() |
|
Kumin (kmin rzymski) | 1g |
![]() |
|
Kurkuma | 2g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 2g |
![]() |
|
Mięso mielone z indyka | 200g |
![]() |
|
Mięta suszona | 1g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 230ml |
![]() |
|
Nasiona chia | 15g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 24g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 5g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Oregano (suszone) | 1g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 50g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Pomidory | 120g |
![]() |
|
Rodzynki | 17g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 50g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 100g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 40g |
![]() |
|
Suszona kolendra | 2g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 60g |
![]() |
|
Szczypiorek | 30g |
![]() |
|
Sól himalajska | 1g |
![]() |