Darmowa dieta 1800 kcal nr 45923



Śniadanie


Owsianka z suszonymi śliwkami (wersja lżejsza)
380 kcal
Łączna waga porcji: 325g.

B: 15.33 g T: 9.28 g W: 61.79 g (BŁ: 5.85 g)

Wegetariańskie  

11   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.



Drugie śniadanie


Kanapki z pastą z makreli i z ogórkiem
430 kcal
Łączna waga porcji: 432g.

B: 22.17 g T: 11.84 g W: 65.63 g (BŁ: 12.38 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

36   37

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makrelę oczyszczoną z ości miksujemy wraz z cebulą, papryką i pietruszką. Powstałą pastą smarujemy chleb, a następnie nakładamy sałatę i ogórka.



Obiad


Ryż z pieczarkami i koperkiem
590 kcal
Łączna waga porcji: 760g.

B: 13.85 g T: 26.8 g W: 80.08 g (BŁ: 12.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

54   22

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Kolacja


Kasza jaglana z duszonym bakłażanem
419 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 11.2 g T: 12.52 g W: 69.85 g (BŁ: 8.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Bakłażana pokrój w małą kostkę i duś na patelni na rozgrzanym oleju (około 10 minut). Pod koniec smażenia do bakłażana dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podduszonego bakłażana dodaj wodę. Duś bakłażana do miękkości, a następnie zdejmij patelnię z palnika.
  3. Kaszę jaglaną opłucz na sitku zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.  
  4. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię z bakłażanami. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  5. Potrawę przełóż na talerz i posól do smaku.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1819 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 62.55 g
Tłuszcz: 60.44 g
Węglowodany: 277.35 g (w tym błonnik: 39.03 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bakłażan 200g     2,22 zł (4,99 zł)
Cebula 50g     0,12 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Kasza jaglana 75g     0,73 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 35g     4,19 zł (5,98 zł)
Makrela, wędzona 60g     1,44 zł (5,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 10g     0,25 zł (2,49 zł)
Natka pietruszki 32g     2,80 zł (4,38 zł)
Ogórek kwaszony (kiszony) 120g     1,50 zł (4,99 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Papryka czerwona 70g     1,28 zł (10,99 zł)
Pestki dyni 5g     0,20 zł (3,99 zł)
Pieczarka świeża 120g     1,20 zł (4,99 zł)
Płatki owsiane 40g     0,26 zł (3,29 zł)
Ryż brązowy 95g     0,71 zł (2,99 zł)
Sałata 15g     0,53 zł (4,99 zł)
Sok cytrynowy 12g     0,32 zł (5,29 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 580ml 0,00 zł (0,00 zł)
Śliwki suszone 30g     1,00 zł (4,99 zł)



×