Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Sok z cytryny, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu i resztę składników połączyć w marynatę. Indyka umyć, następnie włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Włożyć do formy żaroodpornej wraz z marynatą i piec w zakrytym folią aluminiową naczyniu w 200 stopniach przez godzinę, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez pół godziny bez przykrycia.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
Brzoskwinia | 170g |
1,19 zł
(3,49 zł) |
|
Bułka grahamka | 90g |
1,23 zł
(1,78 zł) |
|
Cytryna | 80g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
Czosnek | 5g |
0,22 zł
(2,19 zł) |
|
Dynia | 110g |
0,88 zł
(11,99 zł) |
|
Groch, nasiona suche | 22g |
0,15 zł
(2,69 zł) |
|
Marchew | 40g |
0,12 zł
(2,29 zł) |
|
Margaryna do pieczywa | 5g |
0,05 zł
(2,69 zł) |
|
Mielona papryka słodka | 3g |
0,19 zł
(1,29 zł) |
|
Miód pszczeli | 50g |
1,87 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 480ml |
1,68 zł
(3,49 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 45g |
1,98 zł
(10,99 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
Pierś z indyka | 800g |
19,32 zł
(28,98 zł) |
|
Pietruszka, korzeń | 40g |
0,33 zł
(2,49 zł) |
|
Por | 70g |
1,21 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Ser gouda tłusty | 30g |
0,70 zł
(3,49 zł) |
|
Szynka z indyka | 20g |
0,94 zł
(7,99 zł) |
|
Sól biała | 5g |
0,03 zł
(1,99 zł) |
|
Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |