Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Borówka amerykańska | 70g |
1,96 zł
(6,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 120g |
0,84 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 330g |
2,55 zł
(2,78 zł) |
|
| Kiełki brokuła | 64g |
6,39 zł
(9,98 zł) |
|
| Kiwi | 150g |
2,25 zł
(7,49 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 70g |
8,37 zł
(8,97 zł) |
|
| Mak niebieski | 5g |
0,16 zł
(6,29 zł) |
|
| Mango | 140g |
2,63 zł
(7,99 zł) |
|
| Migdały | 5g |
0,42 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Ogórek gruntowy | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 160g |
1,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Płatki jaglane | 10g |
0,14 zł
(2,79 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
| Rzodkiewka | 180g |
3,74 zł
(4,98 zł) |
|
| Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 200g |
2,69 zł
(2,69 zł) |
|
| Sok z buraków | 150g |
1,40 zł
(6,99 zł) |
|
| Szpinak | 100g |
2,00 zł
(3,99 zł) |
|
| Woda | 980ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |