Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 450g |
12,58 zł
(13,98 zł) |
|
Jaja kurze całe | 80g |
0,56 zł
(6,99 zł) |
|
Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
Makaron pełnoziarnisty | 70g |
0,84 zł
(5,99 zł) |
|
Mango | 500g |
9,40 zł
(15,98 zł) |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 200ml |
3,60 zł
(8,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 230ml |
0,80 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
0,11 zł
(3,59 zł) |
|
Nasiona chia | 6g |
0,17 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
Pesto z bazylią | 30g |
3,33 zł
(9,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Pomidory koktajlowe | 100g |
1,40 zł
(3,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |