Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Bułkę przekroić, posmarować masłem. Twaróg wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku, nałożyć na pieczywo, posypać szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
Bułka grahamka | 50g |
0,68 zł
(0,89 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Dynia | 250g |
2,00 zł
(11,99 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Gałka muszkatołowa | 1g |
0,13 zł
(1,29 zł) |
|
Imbir (proszek) | 1g |
0,13 zł
(1,89 zł) |
|
Jaja kurze całe | 110g |
0,77 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 65g |
0,50 zł
(1,39 zł) |
|
Makaron pełnoziarnisty | 50g |
0,60 zł
(5,99 zł) |
|
Makaron ryżowy | 50g |
1,95 zł
(7,79 zł) |
|
Masło | 5g |
0,12 zł
(4,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 72g |
0,26 zł
(3,59 zł) |
|
Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 40g |
0,73 zł
(10,99 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
Por | 70g |
1,21 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Ser twarogowy półtłusty | 100g |
1,60 zł
(3,99 zł) |
|
Sezam | 10g |
0,26 zł
(7,79 zł) |
|
Szczypiorek | 8g |
0,80 zł
(2,49 zł) |
|
Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
Woda | 225ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |