Kanapki smarujemy masłem. Nakładamy sałatę, szynkę i pomidory. Posypujemy pieprzem.
1. Banany i mleko miksujemy w blenderze lub rozgniatamy widelcem, a następnie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Małą foremkę (20x20 lub okrągłą do tarty) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy powstałą masą.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez około 40 minut.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, później kmin rzymski, oregano i odrobinę chilli. Przestudzić. Mielone mięso z indyka wymieszać z posiekaną pietruszką, cebulą z przyprawami, dodać sól i pieprz. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku (180-200st) przez ok. 20 - 25 min. Można też usmażyć, ale wiadomo - pieczone będzie lżejsze. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać troszkę oleju z suszonych pomidorów, kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić miętą (może być suszona). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 360g |
![]() |
|
Bułka tarta | 20g |
![]() |
|
Cebula | 690g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 105g |
![]() |
|
Chleb żytni | 140g |
![]() |
|
Cynamon | 20g |
![]() |
|
Cytryna | 3g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Czosnek niedźwiedzi | 0.8g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 95g |
![]() |
|
Jarmuż | 1000g |
![]() |
|
Kakao w proszku | 20g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 90g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 1425g |
![]() |
|
Kumin (kmin rzymski) | 1g |
![]() |
|
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 70g |
![]() |
|
Marchew | 540g |
![]() |
|
Masło | 10g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 0.8g |
![]() |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 100g |
![]() |
|
Mięso mielone z indyka | 200g |
![]() |
|
Mięta suszona | 1g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 50ml |
![]() |
|
Mąka ryżowa | 200g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 24g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 70g |
![]() |
|
Oregano (suszone) | 1g |
![]() |
|
Pieprz Cayenne | 0.04g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Pietruszka, korzeń | 540g |
![]() |
|
Pomidory | 170g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 200g |
![]() |
|
Por | 560g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
![]() |
|
Sałata | 20g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 60g |
![]() |
|
Szynka z indyka | 60g |
![]() |
|
Sól biała | 2g |
![]() |
|
Sól himalajska | 5g |
![]() |