Darmowa dieta 2500 kcal nr 6814



Śniadanie


Jaglanka z figami (bez laktozy)
487 kcal
Łączna waga porcji: 339g.

B: 10.19 g T: 18.3 g W: 73.42 g (BŁ: 5.57 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

6   56

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.


Drugie śniadanie


Sałatka z kukurydzą, papryką i nasionami chia (z chlebem)
323 kcal
Łączna waga porcji: 375g.

B: 8.25 g T: 14.95 g W: 45.26 g (BŁ: 12.53 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

44   19

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Sałatę rwiemy, pomidora i paprykę kroimy. Całość mieszamy z kukurydzą i polewamy oliwą z oliwek zmieszaną z nasionami chia i ulubionymi przyprawami. Podajemy z chlebem.


Obiad


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
908 kcal
Łączna waga porcji: 1038g.

B: 21.54 g T: 35.5 g W: 135.1 g (BŁ: 20.32 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podwieczorek


Borówki amerykańskie z jogurtem (wersja lżejsza)
292 kcal
Łączna waga porcji: 500g.

B: 14.9 g T: 6 g W: 46.6 g (BŁ: 4 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

35   33

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.



Kolacja


Zupa krem z dyni i grochu (wersja lżejsza)
540 kcal
Łączna waga porcji: 610g.

B: 25.82 g T: 21.14 g W: 74.2 g (BŁ: 24.4 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

15   40

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1. Namocz groch w miseczce z wodą. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zetrzyj na tarce (lub zblenduj) marchewkę i pietruszkę. Pokrój pora na drobne plasterki. Podsmaż rozdrobnione warzywa na rozgrzanej oliwie. Posól. Duś pod przykryciem 10 min. 3. Ugotuj groch (stosunek wody do grochu - 2:1). Dodaj groch do garnka z duszonymi warzywami. 4. Do warzyw dodaj dynię pokrojoną w kostkę, słodką paprykę oraz 0,5 szklanki wody. Gotuj około 15-20 minut. 5. Zmiksuj warzywa i posól wedle smaku. 6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. 7. Dodaj pestki do zupy przed samym podaniem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2550 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 80.7 g
Tłuszcz: 95.89 g
Węglowodany: 374.58 g (w tym błonnik: 66.82 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Borówka amerykańska 200g     5,59 zł (6,99 zł)
Chleb żytni 35g     0,33 zł (3,79 zł)
Czosnek 10g     0,44 zł (2,19 zł)
Dynia 720g     5,76 zł (11,99 zł)
Figi suszone 14g     1,03 zł (10,99 zł)
Gałka muszkatołowa 2g     0,26 zł (1,29 zł)
Groch, nasiona suche 44g     0,30 zł (2,69 zł)
Imbir (proszek) 2g     0,25 zł (1,89 zł)
Jogurt naturalny 2% 300g     2,32 zł (2,78 zł)
Kukurydza konserwowa 50g     0,41 zł (2,79 zł)
Makaron ryżowy 100g     3,90 zł (7,79 zł)
Marchew 80g     0,24 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 6g     0,39 zł (1,29 zł)
Mleko ryżowe 250ml     2,37 zł (9,49 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 20g     0,50 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 20g     0,88 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 15g     1,72 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 50g     0,92 zł (10,99 zł)
Pestki dyni 10g     0,40 zł (3,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pietruszka, korzeń 80g     0,66 zł (2,49 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Por 280g     4,86 zł (7,98 zł)
Płatki jaglane 50g     0,70 zł (2,79 zł)
Sałata masłowa 100g     3,56 zł (4,99 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sól biała 2g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×