Darmowa dieta 2700 kcal nr 41272



Śniadanie


Naleśnik z dżemem
692 kcal
Łączna waga porcji: 252g.

B: 13.92 g T: 25.81 g W: 102.36 g (BŁ: 2.36 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

102   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Kanapki z pastą fasolową (wersja lżejsza)
409 kcal
Łączna waga porcji: 436g.

B: 15.44 g T: 8.02 g W: 77.93 g (BŁ: 17.31 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

20   43

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Miksujemy paprykę, fasolę, sok z cytryny i koperek. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, a następnie nakładamy plasterki pomidora.


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Kaszka manna z grejpfrutem
352 kcal
Łączna waga porcji: 385g.

B: 12.95 g T: 6.2 g W: 63.24 g (BŁ: 3.99 g)

Wegetariańskie  

26   50

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Ugotuj kaszę mannę na mleku.
  2. Dodaj podzielonego na cząstki grejpfruta.
  3. Posyp pestkami dyni.


Kolacja


Domowy paprykarz bez ryżu
488 kcal
Łączna waga porcji: 438g.

B: 26.24 g T: 35.57 g W: 19.43 g (BŁ: 6.89 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

8   36

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.

Źródło: olalalchf.pl


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2728 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 99.81 g
Tłuszcz: 95.39 g
Węglowodany: 393.97 g (w tym błonnik: 50.24 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 260g     0,61 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Cytryna 40g     0,56 zł (13,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 80g     0,96 zł (4,79 zł)
Czosnek 20g     0,88 zł (2,19 zł)
Dorsz, świeży, filety bez skóry 250g     19,16 zł (22,99 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Grejpfrut 130g 0,00 zł (0,00 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kasza manna 50g     0,37 zł (2,99 zł)
Koper ogrodowy 16g     1,91 zł (2,99 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Liść laurowy 1g     0,22 zł (1,29 zł)
Makrela, wędzona 250g     5,99 zł (5,99 zł)
Marchew 100g     0,31 zł (2,29 zł)
Masło klarowane 100g     4,30 zł (21,49 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 2g     0,13 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 1,5% 200ml     0,70 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 72g     0,22 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 440g     8,06 zł (10,99 zł)
Passata pomidorowa 250g     2,14 zł (5,99 zł)
Pestki dyni 5g     0,20 zł (3,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pomidory 240g     1,28 zł (3,99 zł)
Ryż konjac 300g     7,01 zł (8,99 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Sos sojowy jasny 30g     0,84 zł (4,19 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Ziele angielskie 1g     0,11 zł (1,59 zł)



×