Darmowa dieta 2800 kcal nr 74319



Śniadanie


Kanapki z pastą sardynkowo - pomidorową (wersja cięższa)
564 kcal
Łączna waga porcji: 351g.

B: 28.88 g T: 18.74 g W: 77.15 g (BŁ: 13.45 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

13   37

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Odsączone z oleju sardynki miksujemy z połową pomidora, oliwą i pietruszką. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Smarujemy pieczywo pastą i nakładamy pokrojoną w plastry resztę pomidora.


Drugie śniadanie


Placuszki bananowo szpinakowe
610 kcal
Łączna waga porcji: 530g.

B: 21.06 g T: 15.72 g W: 101 g (BŁ: 8.84 g)

Wegetariańskie  

15   18

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Szpinak opłukać i wrzucić do pojemnika blendera. Dodać banana i zblendować. Dorzucić jajka, erytrol, szczyptę soli, domowy ekstrakt waniliowy (można pominąć), mleko kokosowe i ponownie zblendować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni lekko przetartej tłuszczem.Jogurtem naturalnym polać po plackach i udekorować malinami.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


"Risotto" kalafiorowe z sosem z awokado
354 kcal
Łączna waga porcji: 613g.

B: 11.72 g T: 22.46 g W: 34.38 g (BŁ: 14.84 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

21   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kalafiora parzymy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy awokado, czosnek i sok z cytryny do konsystencji sosu i przelewamy do miseczki. Następnie miksujemy ostudzonego kalafiora do konsystencji ryżu i mieszamy z pokrojoną rzodkiewką, pomidorem i koperkiem i ulubionymi przyprawami (np. kurkuma, sól i pieprz). Całość polewamy sosem awokado.


Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2769 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 103.69 g
Tłuszcz: 94.46 g
Węglowodany: 411.09 g (w tym błonnik: 66.98 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Aromat waniliowy 2g     0,32 zł (1,59 zł)
Awokado 140g     4,35 zł (13,99 zł)
Banan 240g     1,20 zł (4,99 zł)
Cebula 60g     0,14 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Czosnek 10g     0,44 zł (2,19 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 200g     1,40 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny (grecki) 100g     0,62 zł (2,49 zł)
Kalafior 250g     4,16 zł (9,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 32g     3,83 zł (5,98 zł)
Ksylitol 10g     0,52 zł (12,99 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Malina 140g     2,80 zł (9,99 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 100ml     1,80 zł (8,99 zł)
Mąka gryczana 60g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka ziemniaczana 80g 0,00 zł (0,00 zł)
Natka pietruszki 18g     1,58 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pomidory 360g     1,92 zł (3,99 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Proszek do pieczenia 6g     0,15 zł (0,75 zł)
Rzodkiewka 60g     1,25 zł (2,49 zł)
Sardynka w oleju 80g     3,99 zł (5,99 zł)
Sezam 30g     0,78 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 7g     0,19 zł (5,29 zł)
Szpinak 120g     2,39 zł (3,99 zł)
Sól biała 3g     0,02 zł (1,99 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)



×