Darmowa dieta 2900 kcal nr 4730



Śniadanie


Owsianka z figami (bez laktozy)
503 kcal
Łączna waga porcji: 339g.

B: 11.14 g T: 19.9 g W: 73.57 g (BŁ: 7.02 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

7   50

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.



Drugie śniadanie


Sałatka Caprese ze szpinakiem
408 kcal
Łączna waga porcji: 300g.

B: 18.51 g T: 19.59 g W: 43.78 g (BŁ: 8.37 g)

Wegetariańskie  

27   21

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Pomidora i ser kroimy w plastry i mieszamy ze szpinakiem. Całość polewamy oliwą, dodajemy oregano, pieprz i sól i mieszamy.


Obiad


Placki kukurydziane
890 kcal
Łączna waga porcji: 680g.

B: 37.84 g T: 22.3 g W: 142.58 g (BŁ: 15.6 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

56   47

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.



Podwieczorek


Kanapki z pastą z awokado i tuńczyka (wersja lżejsza)
692 kcal
Łączna waga porcji: 388g.

B: 39.16 g T: 26.78 g W: 82.1 g (BŁ: 16.56 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

26   34

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Składniki pasty miksujemy w blenderze (poza kiełkami). Powstałą pastą smarujemy pieczywo. Podajemy z kiełkami.



Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2947 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 117.42 g
Tłuszcz: 106.32 g
Węglowodany: 409.58 g (w tym błonnik: 57.71 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 100g     3,11 zł (13,99 zł)
Chleb żytni 210g     1,99 zł (3,79 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Figi suszone 14g     1,03 zł (10,99 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 160g     1,12 zł (6,99 zł)
Kiełki brokuła 24g     2,40 zł (4,99 zł)
Koper ogrodowy 12g     1,44 zł (2,99 zł)
Kukurydza konserwowa 400g     3,28 zł (5,58 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Mleko krowie 1,5% 60ml     0,21 zł (3,49 zł)
Mleko ryżowe 250ml     2,37 zł (9,49 zł)
Mąka kukurydziana 60g     0,22 zł (3,59 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 15g     1,72 zł (11,49 zł)
Pestki dyni 10g     0,40 zł (3,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Płatki owsiane 50g     0,33 zł (3,29 zł)
Ser mozzarella 50g     1,28 zł (3,19 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 6g     0,16 zł (5,29 zł)
Szczypiorek 6g     0,60 zł (2,49 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Tuńczyk w oleju 100g     3,24 zł (5,99 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)



×