Darmowa dieta 2900 kcal nr 72309



Śniadanie


Owsianka z bananem, migdałami i suszoną żurawiną (wersja bez laktozy)
542 kcal
Łączna waga porcji: 387g.

B: 11.35 g T: 14.59 g W: 96.2 g (BŁ: 8.66 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

35   39

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Płatki przelewamy na sitku wrzątkiem i zalewamy zimnym mlekiem lub gotujemy na mleku, jeśli wolimy na ciepło.
  2. Dodajemy pokrojonego banana, migdały i suszoną żurawinę.


Drugie śniadanie


Jaglanka na mleku kokosowym
317 kcal
Łączna waga porcji: 360g.

B: 10.28 g T: 4.61 g W: 61.06 g (BŁ: 4.95 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

13   23

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Wsypać do niedużego garnka, dodać połowę mleka kokosowego (125 ml), całe pozostałe mleko (krowie lub roślinne), cukier i zagotować na małym lub średnim ogniu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości pod przykryciem przez 18-20 minut. Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Z czasem, jak kasza będzie gęstniała, można dodawać do niej mleka w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do niedużego garnka wsypać owoce, no. Maliny, żurawinę, jagody, dodać cukier, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodać sok i gotować jeszcze 1-2 minuty. Odstawić z ognia, w razie potrzeby dodać więcej cukru do smaku.


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


"Risotto" kalafiorowe z sosem z awokado
354 kcal
Łączna waga porcji: 613g.

B: 11.72 g T: 22.46 g W: 34.38 g (BŁ: 14.84 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

21   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kalafiora parzymy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy awokado, czosnek i sok z cytryny do konsystencji sosu i przelewamy do miseczki. Następnie miksujemy ostudzonego kalafiora do konsystencji ryżu i mieszamy z pokrojoną rzodkiewką, pomidorem i koperkiem i ulubionymi przyprawami (np. kurkuma, sól i pieprz). Całość polewamy sosem awokado.


Kolacja


Makaron ryżowy z łososiem i szpinakiem
860 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 34.86 g T: 35.2 g W: 103.54 g (BŁ: 4.7 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

48   27

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Pokrojone w paski suszone pomidory i łososia smażymy na patelni na oleju razem ze szpinakiem. Obok przygotowujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Na talerzu wykładamy makaron, następnie łososia z warzywami. Całość posypujemy natką pietruszki.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2860 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 99.47 g
Tłuszcz: 96.65 g
Węglowodany: 426.19 g (w tym błonnik: 52.84 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 140g     4,35 zł (13,99 zł)
Banan 100g     0,50 zł (4,99 zł)
Cebula 60g     0,14 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 5g     0,05 zł (5,49 zł)
Czosnek 10g     0,44 zł (2,19 zł)
Kalafior 250g     4,16 zł (9,99 zł)
Kasza jaglana 150g     1,45 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 32g     3,83 zł (5,98 zł)
Ksylitol 5g     0,26 zł (12,99 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Makaron ryżowy 100g     3,90 zł (7,79 zł)
Malina 50g     1,00 zł (9,99 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Migdały 15g     1,27 zł (8,49 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 125ml     2,25 zł (8,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 125ml     0,44 zł (3,49 zł)
Mleko ryżowe 200ml     1,90 zł (9,49 zł)
Natka pietruszki 24g     2,10 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 240g     1,28 zł (3,99 zł)
Płatki owsiane 60g     0,39 zł (3,29 zł)
Rzodkiewka 60g     1,25 zł (2,49 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 7g     0,19 zł (5,29 zł)
Suszona żurawina 12g     0,48 zł (7,99 zł)
Suszone pomidory 28g     0,70 zł (6,99 zł)
Szpinak 200g     3,99 zł (3,99 zł)
Łosoś, świeży 100g     11,50 zł (22,99 zł)



×