Darmowa dieta 2900 kcal nr 84991



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

49   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Deser z awokado i banana
422 kcal
Łączna waga porcji: 255g.

B: 5.15 g T: 16.35 g W: 68.55 g (BŁ: 9.35 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

25   28

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Wydrążyć miąższ z awokado i przełożyć do miski. Obrać banana i pokroić w plasterki. Dodać daktyle i kakao. Wszystkie składniki zblendować na papkę. Przepis przesłany przez: pogromcafasoli


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Ciecierzyca tikka masala
452 kcal
Łączna waga porcji: 687g.

B: 18.14 g T: 18.75 g W: 63.2 g (BŁ: 19.97 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   23

Przepis:

Ciecierzycę odsącz na sitku. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Dopraw odrobiną soli, aby szybciej zmiękły. Dodaj posiekany drobno czosnek oraz imbir. Podsmaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Jest to ważne, ponieważ czosnek nie może się przypalić. Inaczej będzie gorzkawy i zepsuje smak całej potrawy! Dodaj ciecierzycę i podsmaż 5 minut. Kolejno dodaj przyprawy: garam masalę, paprykę słodką, pieprz cayenne i kurkumę. Dokładnie wymieszaj składniki, aby przyprawy obtoczyły wrzucone wcześniej warzywa. Dodaj pomidory, wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie wlej mleko kokosowe i gotuj bez przykrycia przez 10 minut, aby nadmiar wody wyparował. Przemieszaj od czasu do czasu, aby nic Ci nie przywarło do patelni.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Zupa krem z dyni i grochu
505 kcal
Łączna waga porcji: 521g.

B: 24.48 g T: 20.83 g W: 66.35 g (BŁ: 21.14 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

18   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Namocz groch w miseczce z wodą. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zetrzyj na tarce (lub zblenduj) marchewkę i pietruszkę. Pokrój pora na drobne plasterki. Podsmaż rozdrobnione warzywa na rozgrzanej oliwie. Posól. Duś pod przykryciem 10 min. 3. Ugotuj groch (stosunek wody do grochu - 2:1). Dodaj groch do garnka z duszonymi warzywami. 4. Do warzyw dodaj dynię pokrojoną w kostkę, słodką paprykę oraz 1 szklankę wody. Gotuj około 15-20 minut. 5. Zmiksuj warzywa i posól wedle smaku. 6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. 7. Dodaj pestki do zupy przed samym podaniem.


Wartości odżywcze:


Białko: 90.72 g
Tłuszcz: 101.97 g
Węglowodany: 431.25 g (w tym błonnik: 70.85 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 100g     3,11 zł (13,99 zł)
Banan 100g     0,50 zł (4,99 zł)
Cebula 130g     0,31 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa 400g     2,34 zł (2,49 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Czosnek 30g     1,31 zł (2,19 zł)
Daktyle suszone 50g     1,60 zł (3,19 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Groch, nasiona suche 45g     0,30 zł (2,69 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Kakao w proszku 5g     0,23 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kurkuma 6g     0,51 zł (1,69 zł)
Marchew 40g     0,12 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 12g     0,77 zł (1,29 zł)
Mieszanka przypraw garam masala 30g 0,00 zł (0,00 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 300ml     5,39 zł (8,99 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 20g     0,50 zł (2,49 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 36g     0,25 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 240g     4,40 zł (10,99 zł)
Pieprz Cayenne 2g     0,18 zł (2,29 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pietruszka, korzeń 40g     0,33 zł (2,49 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Por 140g     2,43 zł (3,99 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 100ml 0,00 zł (0,00 zł)



×