Darmowa dieta 2900 kcal nr 99882



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

49   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Kanapki z pastą fasolową (wersja lżejsza)
409 kcal
Łączna waga porcji: 436g.

B: 15.44 g T: 8.02 g W: 77.93 g (BŁ: 17.31 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

20   43

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Miksujemy paprykę, fasolę, sok z cytryny i koperek. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, a następnie nakładamy plasterki pomidora.


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Pyszny bezmięsny ryż z warzywami i kremowym sosem
415 kcal
Łączna waga porcji: 350g.

B: 14.15 g T: 11.05 g W: 70.75 g (BŁ: 12.35 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

19   15

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

- Ryż gotujemy al dente - Warzywa kroimy drobno i gotujemy - Mieszamy ryż z warzywami, dodajemy jogurt i powoli podgrzewamy ( nie za szybko żeby jogurt się nie rozwarstwił) - Przyprawiamy i gotowe :D


Kolacja


Pizza bezglutenowa wege
587 kcal
Łączna waga porcji: 602g.

B: 24.96 g T: 24.04 g W: 72.95 g (BŁ: 10.13 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

18   36

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Umyj rukolę.
  10. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  11. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż kostki papryki, plasterki oliwek, posyp rukolą, startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  12. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2888 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 97.5 g
Tłuszcz: 89.15 g
Węglowodany: 454.78 g (w tym błonnik: 60.18 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Brokuły 50g     0,75 zł (7,49 zł)
Cebula 130g     0,31 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier 15g     0,04 zł (2,99 zł)
Cytryna 40g     0,56 zł (13,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 80g     0,96 zł (4,79 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 25g     0,37 zł (1,49 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Groszek zielony 50g     0,78 zł (6,99 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny (grecki) 100g     0,62 zł (2,49 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 16g     1,91 zł (2,99 zł)
Kukurydza konserwowa 50g     0,41 zł (2,79 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Marchew 50g     0,15 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 85g     1,70 zł (7,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 45g     0,31 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.25g     0,04 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 420g     7,69 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1.25g     0,11 zł (1,79 zł)
Pomidory 240g     1,28 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Rukola 20g     1,20 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 50g     0,37 zł (2,99 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Woda 275ml 0,00 zł (0,00 zł)



×