Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na grubej tarce marchewkę, dodajemy pomidory, fasolę i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
![]() |
|
Ananas | 240g |
![]() |
|
Banan | 120g |
![]() |
|
Borówka amerykańska | 750g |
![]() |
|
Cebula | 60g |
![]() |
|
Fasola biała konserwowa | 100g |
![]() |
|
Imbir | 15g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 120g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 40g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Marchew | 200g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 500ml |
![]() |
|
Nasiona chia | 40g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 30g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 400g |
![]() |
|
Płatki jaglane | 80g |
![]() |
|
Rodzynki | 20g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 95g |
![]() |
|
Szpinak | 150g |
![]() |
|
Woda | 1230ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |