Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.
Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 100g |
![]() |
|
Bazylia (suszona) | 8g |
![]() |
|
Brokuły | 250g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 250g |
![]() |
|
Burak | 105g |
![]() |
|
Cebula | 140g |
![]() |
|
Cynamon | 4g |
![]() |
|
Czosnek | 3g |
![]() |
|
Dynia | 210g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 150g |
![]() |
|
Granat | 30g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 10g |
![]() |
|
Jabłko | 510g |
![]() |
|
Kalafior | 220g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 230g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 3g |
![]() |
|
Kurkuma | 2g |
![]() |
|
Makaron kukurydziany | 100g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 15g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 240ml |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 25g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Rodzynki | 17g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 50g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 40g |
![]() |
|
Suszona kolendra | 2g |
![]() |
|
Szczypiorek | 30g |
![]() |
|
Sól himalajska | 5g |
![]() |