Darmowa dieta 3000 kcal nr 6751



Śniadanie


Owsianka z suszonymi śliwkami
511 kcal
Łączna waga porcji: 360g.

B: 19.08 g T: 13.13 g W: 83.44 g (BŁ: 8.43 g)

Wegetariańskie  

21   41

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.



Drugie śniadanie


Koktajl z kiwi i ananasa (z mlekiem ryżowym)
650 kcal
Łączna waga porcji: 1160g.

B: 6.96 g T: 10.76 g W: 141.16 g (BŁ: 16.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

34   36

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Owoce obieramy ze skórki i miksujemy z wodą i chia.


Obiad


Sałatka z makaronem, brokułem i jajkiem (wersja bezglutenowa)
722 kcal
Łączna waga porcji: 850g.

B: 38.68 g T: 15.72 g W: 113.9 g (BŁ: 14.36 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

40   30

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Brokuła gotujemy na parze przez ok 10 - 15 minut, makaron gotujemy wg przepisu (al dente). Ugotowane na twardo jajko i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy ugotowanego brokuła i makaron. Całość polewamy jogurtem z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy ulubionymi przyprawami i mieszamy.


Podwieczorek


"Risotto" kalafiorowe z sosem z awokado
708 kcal
Łączna waga porcji: 1226g.

B: 23.44 g T: 44.92 g W: 68.76 g (BŁ: 29.68 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

21   58

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Kalafiora parzymy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy awokado, czosnek i sok z cytryny do konsystencji sosu i przelewamy do miseczki. Następnie miksujemy ostudzonego kalafiora do konsystencji ryżu i mieszamy z pokrojoną rzodkiewką, pomidorem i koperkiem i ulubionymi przyprawami (np. kurkuma, sól i pieprz). Całość polewamy sosem awokado.


Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3045 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 98.93 g
Tłuszcz: 102.28 g
Węglowodany: 474.81 g (w tym błonnik: 78.79 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Ananas 200g     2,00 zł (7,99 zł)
Awokado 280g     8,70 zł (13,99 zł)
Brokuły 500g     7,49 zł (7,49 zł)
Czosnek 10g     0,44 zł (2,19 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 40g     0,31 zł (1,39 zł)
Kalafior 500g     8,33 zł (9,99 zł)
Kiwi 450g     6,74 zł (7,49 zł)
Koper ogrodowy 64g     7,65 zł (8,97 zł)
Makaron kukurydziany 100g     0,92 zł (4,59 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Mleko ryżowe 500ml     4,75 zł (9,49 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 80g     1,47 zł (10,99 zł)
Pestki dyni 10g     0,40 zł (3,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 240g     1,28 zł (3,99 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Płatki owsiane 60g     0,39 zł (3,29 zł)
Rzodkiewka 120g     2,49 zł (2,49 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 12g     0,32 zł (5,29 zł)
Szczypiorek 10g     1,00 zł (2,49 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)
Śliwki suszone 40g     1,33 zł (4,99 zł)



×