Zmiksuj wszystko w blenderze
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 390g |
1,95 zł
(4,99 zł) |
|
Bułka tarta (bezglutenowa) | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 3g |
0,03 zł
(5,49 zł) |
|
Hummus z chilli | 30g |
1,12 zł
(2,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 101g |
0,71 zł
(6,99 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
Ksylitol | 14g |
0,73 zł
(12,99 zł) |
|
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
1,59 zł
(5,69 zł) |
|
Mango | 120g |
2,26 zł
(7,99 zł) |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
Miód pszczeli | 12g |
0,45 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 240ml |
4,32 zł
(8,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka ryżowa | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) | 30g |
0,60 zł
(7,99 zł) |
|
Olej kokosowy | 25g |
1,25 zł
(11,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Pomarańcze | 250g |
1,56 zł
(7,49 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki ryżowe | 100g |
1,77 zł
(3,19 zł) |
|
Rodzynki | 30g |
0,67 zł
(4,49 zł) |
|
Rzodkiewka | 100g |
2,08 zł
(2,49 zł) |
|
Ser twarogowy chudy | 100g |
1,33 zł
(1,99 zł) |