Darmowa dieta 3100 kcal nr 72791



Śniadanie


Jabłuszka w cieście
806 kcal
Łączna waga porcji: 462g.

B: 22.6 g T: 11.75 g W: 157.7 g (BŁ: 9.68 g)

Wegetariańskie  

27   34

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.

2. Kroimy w średniej wielkości plastry.

3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.

4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.

5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.

Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Jogurtowy przekładaniec z jabłkiem i brzoskwinią
399 kcal
Łączna waga porcji: 506g.

B: 12.62 g T: 6.24 g W: 78.55 g (BŁ: 9.55 g)

Wegetariańskie  

16   17

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki owsiane i otrębami pszennymi i miodem. Masę dzielimy na 2 części, jedną z nich wkładamy łyżką do szklanki albo do przezroczystego naczynia. Następnie obieramy brzoskwinię, blendujemy i mieszamy z jogurtem. Taki powstały jogurt brzoskwiniowy również dzielimy na połowę i 1 część nakładamy na mieszankę owsianą. Średniej wielkości jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Połowę układamy na warstwę z jogurtu i powtarzamy czynności (płatki,jogurt,jabłko). Całość posypujemy cynamonem.


Obiad


Kurczak w sosie cytrynowym z ryżem
859 kcal
Łączna waga porcji: 598g.

B: 54.19 g T: 35.43 g W: 87.67 g (BŁ: 12.46 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

67   15

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie złożonym z soku cytrynowego (2 łyżki), oliwy z oliwek (2 łyżki), odrobiną suszonej papryki chilli (na czubku łyżeczki) i soli. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatkowego tłuszczu). W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: rukolę myjemy, dodajemy pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na pół) i posiekaną czerwoną cebulę. Polewamy dressingiem (1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól). Na sałatkę wykładamy zawartość patelni. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Podwieczorek


Jajka faszerowane awokado
501 kcal
Łączna waga porcji: 313g.

B: 21.28 g T: 40.37 g W: 15.15 g (BŁ: 3.39 g)

Bezglutenowe  

22   35

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Jajka ugotować na twardo. Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki a następnie skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Żółtka i awokado rozgnieść widelcem jeśli użyjecie dojrzałego awokado lub zmiksować blenderem. Dodać majonez, szczypiorek i cebulę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Białka napełnić gotową masą i przystroić zieleniną lub kawałkami warzyw.

Źródło: http://olalalchf.pl


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Łosoś z sosem koperkowym
577 kcal
Łączna waga porcji: 412g.

B: 38.94 g T: 41.71 g W: 13.66 g (BŁ: 3.15 g)



11   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

ŁOSOŚ + MARYNATA Filet łososia położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę pozostawiając ją na desce. Filet opłukać i włożyć do głębokiego talerza, doprawić szczyptą soli, pieprzu, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny (2ml), olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na min. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut. SOS KOPERKOWY Niecałe pół szklanki bulionu zagotować z szczypta kurkumy. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietance, następnie wlewać ją do bulionu ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu. W międzyczasie doprawić solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Gotować przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając. Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Odstawić z ognia. DODATKI Szparagi ugotować w wodzie (można w wodzie po ziemniakach) - ok. 3,5 minuty. Fasolkę i brokuły (podzielić na różyczki) gotować przez ok. 8 minut (mrożone ok. 5 minut). Na talerze położyć upieczonego łososia, obok szparagi i polać sosem koperkowym. Ewentualnie podawać z młodymi ziemniakami


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3142 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 149.63 g
Tłuszcz: 135.5 g
Węglowodany: 352.73 g (w tym błonnik: 38.23 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 160g     4,97 zł (13,99 zł)
Brzoskwinia 80g     0,56 zł (3,49 zł)
Cebula czerwona 50g     0,23 zł (2,99 zł)
Cynamon 11g     1,40 zł (2,29 zł)
Cytryna 18g     0,25 zł (13,99 zł)
Czosnek 6g     0,26 zł (2,19 zł)
Filet z piersi kurczaka 200g     3,48 zł (8,69 zł)
Jabłko 500g     2,18 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 300g     2,10 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 180g     1,39 zł (1,39 zł)
Koperek (świeży) 10g 0,00 zł (0,00 zł)
Majonez lekki (light) 100g     2,02 zł (8,49 zł)
Masło 5g     0,12 zł (4,99 zł)
Miód pszczeli 22g     0,82 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 3,2% 250g     0,72 zł (2,89 zł)
Mąka pszenna typ 500 355g     1,06 zł (2,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 5g     0,04 zł (8,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Otręby pszenne 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory koktajlowe 150g     2,09 zł (3,49 zł)
Płatki owsiane 20g     0,13 zł (3,29 zł)
Rukola 100g     5,99 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Soda oczyszczona 4g     0,05 zł (1,29 zł)
Sok cytrynowy 3g     0,08 zł (5,29 zł)
Sos sojowy (ciemny) 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Szczypiorek 5g     0,50 zł (2,49 zł)
Szparagi 180g     4,32 zł (11,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Łosoś, świeży 170g     19,54 zł (22,99 zł)
Śmietana kremowa 30% 30g 0,00 zł (0,00 zł)



×