Darmowa dieta 3100 kcal nr 92083



Śniadanie


Tropikalne smoothie
608 kcal
Łączna waga porcji: 785g.

B: 4.95 g T: 28.59 g W: 87.98 g (BŁ: 9.22 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

56   23

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Zmiksuj wszystko w blenderze



Drugie śniadanie


Kaszka manna z sezamem i borówkami
724 kcal
Łączna waga porcji: 590g.

B: 27.06 g T: 17.54 g W: 117.78 g (BŁ: 7.24 g)

Wegetariańskie  

18   23

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Kaszkę gotuje na mleku wraz z siemieniem lnianym. Przelewam do miski, posypuję sezamem, borówkami i polewam syropem klonowym.


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Kotlety warzywne z ciecierzycy
390 kcal
Łączna waga porcji: 492g.

B: 17.76 g T: 12.3 g W: 60.19 g (BŁ: 15.03 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

27   43

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Cebulę i paprykę siekamy na drobna kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Cieciorkę bez zalewy blendujemy. Cukinie wyciskamy z nadmiaru wody i łączymy z cebulą, papryką, cieciorką, jajkami, czosnkiem, bułką tartą (0,5 szklanki), chili, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotletów, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na patelni.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Kaszotto z kaszy bulgur z białą fasolką, papryką, cukinią i szpinakiem
628 kcal
Łączna waga porcji: 895g.

B: 28.35 g T: 18.67 g W: 96.74 g (BŁ: 19.09 g)

Wegetariańskie  

7   18

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Na głębokiej patelni (takiej z pokrywą) lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć przez około 2 minuty. Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę oraz kumin. Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut. Dodać sos ostrygowy i ciągle mieszając zagotować. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Można podawać samodzielnie lub z poniższymi dodatkami.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3137 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 109.38 g
Tłuszcz: 96.89 g
Węglowodany: 493.7 g (w tym błonnik: 70.27 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 150g     0,75 zł (4,99 zł)
Borówka amerykańska 60g     1,68 zł (6,99 zł)
Bulion warzywny 250g     27,30 zł (27,96 zł)
Bułka tarta 55g     0,43 zł (3,89 zł)
Cebula 160g     0,38 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 105g     0,48 zł (2,99 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa 240g     1,41 zł (2,49 zł)
Cukinia 650g     6,49 zł (8,49 zł)
Czosnek 35g     1,53 zł (2,19 zł)
Fasola biała konserwowa 420g     4,19 zł (7,98 zł)
Jaja kurze całe 51g     0,36 zł (6,99 zł)
Kasza bulgur 100g 0,00 zł (0,00 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kasza manna 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Kumin (kmin rzymski) 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Kurkuma 2g     0,17 zł (1,69 zł)
Mango 120g     2,26 zł (7,99 zł)
Masło 20g     0,50 zł (4,99 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 9g     0,58 zł (1,29 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 240ml     4,32 zł (8,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 400ml     1,40 zł (3,49 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej kokosowy 25g     1,25 zł (11,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 360g     6,59 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pomarańcze 250g     1,56 zł (7,49 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 420g     4,40 zł (8,38 zł)
Sezam 30g     0,78 zł (7,79 zł)
Siemię lniane 10g     0,10 zł (3,99 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Syrop klonowy 10g 0,00 zł (0,00 zł)
Szpinak 60g     1,20 zł (3,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)



×