Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Składniki pasty miksujemy w blenderze. Powstałą pastą smarujemy kromki.
Ryż lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 30 minut. W czasie gdy będzie się gotował, wszystkie składniki kroimy w paski. Następnie podsmażamy mięso na oleju, dodajemy warzywa i smażymy razem przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kurkuma, tymianek. Następnie dodajemy pomidory i mieszamy na palniku, aż zacznie wrzeć.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Awokado | 150g |
![]() |
|
Borówka amerykańska | 100g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 30g |
![]() |
|
Chleb żytni | 175g |
![]() |
|
Cukinia | 150g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 50g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 160g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 16g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 400g |
![]() |
|
Mak niebieski | 10g |
![]() |
|
Marchew | 45g |
![]() |
|
Migdały | 10g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 310ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 60g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 10g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Pietruszka, korzeń | 25g |
![]() |
|
Pomidory | 140g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 60g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 200g |
![]() |
|
Por | 70g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 90g |
![]() |
|
Sardynka w oleju | 60g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 50g |
![]() |
|
Schab bez kości | 150g |
![]() |
|
Sok cytrynowy | 12g |
![]() |
|
Szczypiorek | 10g |
![]() |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
![]() |