Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju razem z pokrojonym w kostkę schabem, dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na grubej tarce marchewkę, pomidory i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
| Bułka grahamka | 180g |
2,46 zł
(2,67 zł) |
|
| Cebula | 40g |
0,09 zł
(1,89 zł) |
|
| Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
| Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 200g |
3,48 zł
(8,69 zł) |
|
| Jogurt naturalny (grecki) | 100g |
0,62 zł
(2,49 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 100g |
0,77 zł
(1,39 zł) |
|
| Kasza jaglana | 80g |
0,77 zł
(3,39 zł) |
|
| Koncentrat pomidorowy 30% | 30g |
0,56 zł
(1,49 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 25g |
2,99 zł
(2,99 zł) |
|
| Marchew | 100g |
0,31 zł
(2,29 zł) |
|
| Margaryna do pieczywa | 10g |
0,11 zł
(2,69 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Płatki kukurydziane bezglutenowe | 50g |
0,67 zł
(7,99 zł) |
|
| Ryż brązowy | 100g |
0,75 zł
(2,99 zł) |
|
| Rzodkiewka | 75g |
1,56 zł
(2,49 zł) |
|
| Schab bez kości | 100g |
1,84 zł
(11,59 zł) |
|
| Ser gouda tłusty | 60g |
1,40 zł
(3,49 zł) |
|
| Ser twarogowy półtłusty | 250g |
3,99 zł
(3,99 zł) |
|
| Szynka z indyka | 40g |
1,88 zł
(7,99 zł) |