Darmowa dieta 3500 kcal nr 90202



Śniadanie


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Drugie śniadanie


Brownie bananowe
696 kcal
Łączna waga porcji: 288g.

B: 9.76 g T: 23.7 g W: 114.02 g (BŁ: 6.5 g)

Wegetariańskie  

55   30

Składniki na liczbę porcji: 6

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1. Banany i mleko miksujemy w blenderze lub rozgniatamy widelcem, a następnie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Małą foremkę (20x20 lub okrągłą do tarty) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy powstałą masą.

3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez około 40 minut.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 6. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Makaron z gorgonzolą
1296 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 55.38 g T: 52.15 g W: 160.12 g (BŁ: 17.08 g)

Wegetariańskie  

19   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.



Kolacja


Burrito
662 kcal
Łączna waga porcji: 634g.

B: 28.97 g T: 15.09 g W: 109.06 g (BŁ: 12.14 g)

Wegetariańskie  

20   13

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

RYŻ PO MEKSYKAŃSKU Pół cebuli, 1 ząbek czosnku, pół papryczki chili drobno posiekać lub zetrzeć. Włożyć na dużą patelnię i chwilę podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać surowy ryż i dalej podsmażać aż ryż nieco zbrązowieje (ok. 5 minut). Zagotować 450ml bulionu, dodać 3 łyżki krojonych pomidorów i wymieszać. Wlać na patelnię, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować 25 minut. CHILI CON CARNE Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę, dodać 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego chilli, kminu rzymskiego i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać 500g mielonej wołowiny i mieszając zrumienić z każdej strony. Dodać 100 ml bulionu oraz 1 puszkę krojonych pomidorów (zostawić 3 łyżki do ryżu), wymieszać i doprawić 1 łyżką cukru, pieprzem oraz szczyptą soli. Dodać 200g fasoli oraz ewentualnie 5 plasterków pokrojonych suszonych pomidorów. Przykryć i dusić ok. 30 min, co jakiś czas zamieszać. BURRITO Na środek tortilli nałożyć porcję ryżu, chili con carne, tartego sera oraz pokrojonego awokado. Opcjonalnie dodać kawałki jalapeno, skropić limonką i zawinąć (najpierw boki do środka a potem w rulon). Zawinięte burrito podgrzać z obydwu stron do zrumienienia tortilli (na patelni lub najlepiej w opiekaczu do kanapek). Przekroić na pół, podawać z kwaśną śmietaną i opcjonalnie świeżą kolendrą.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3486 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 118.87 g
Tłuszcz: 102.57 g
Węglowodany: 548.26 g (w tym błonnik: 51.09 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 720g     3,59 zł (4,99 zł)
Bulion warzywny 550g     60,07 zł (62,91 zł)
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 300g     0,71 zł (1,89 zł)
Cukier 12g     0,04 zł (2,99 zł)
Cynamon 40g     5,09 zł (6,87 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 400g     4,79 zł (4,79 zł)
Czosnek 18g     0,79 zł (2,19 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Granat 30g     0,82 zł (5,99 zł)
Gruszka 130g     0,91 zł (6,99 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 100g     0,70 zł (6,99 zł)
Kakao w proszku 40g     1,86 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 180g     1,74 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 3g     0,36 zł (2,99 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 200g     2,25 zł (4,49 zł)
Miód pszczeli 200g     7,50 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 100ml     0,35 zł (3,49 zł)
Mąka ryżowa 400g     2,80 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 25g     1,10 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 30g     3,45 zł (11,49 zł)
Pomidory w puszce 600g     6,29 zł (8,38 zł)
Proszek do pieczenia 6g     0,15 zł (0,75 zł)
Ryż długoziarnisty 220g 0,00 zł (0,00 zł)
Ser gorgonzola 100g     8,99 zł (8,99 zł)
Ser żółty królewski light 80g     2,72 zł (4,59 zł)
Suszone pomidory 100g     2,50 zł (6,99 zł)
Sól biała 4g     0,02 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Tortilla pszenna pełnoziarnista 240g     8,99 zł (8,99 zł)



×