Darmowa dieta 3600 kcal nr 103387



Śniadanie


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Drugie śniadanie


Owsiane cynamonowe ciasteczka z bakaliami
802 kcal
Łączna waga porcji: 272g.

B: 18.68 g T: 27.66 g W: 128.62 g (BŁ: 17.34 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie  

14   17

Składniki na liczbę porcji: 10

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Wszystkie produkty po kolei dodajemy do miski( miód na samym końcu) i mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy płaskie ciasteczka w dowolnym kształcie. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 10. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Makaron z gorgonzolą
1296 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 55.38 g T: 52.15 g W: 160.12 g (BŁ: 17.08 g)

Wegetariańskie  

19   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.



Kolacja


Burrito
662 kcal
Łączna waga porcji: 634g.

B: 28.97 g T: 15.09 g W: 109.06 g (BŁ: 12.14 g)

Wegetariańskie  

20   13

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

RYŻ PO MEKSYKAŃSKU Pół cebuli, 1 ząbek czosnku, pół papryczki chili drobno posiekać lub zetrzeć. Włożyć na dużą patelnię i chwilę podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać surowy ryż i dalej podsmażać aż ryż nieco zbrązowieje (ok. 5 minut). Zagotować 450ml bulionu, dodać 3 łyżki krojonych pomidorów i wymieszać. Wlać na patelnię, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować 25 minut. CHILI CON CARNE Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę, dodać 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego chilli, kminu rzymskiego i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać 500g mielonej wołowiny i mieszając zrumienić z każdej strony. Dodać 100 ml bulionu oraz 1 puszkę krojonych pomidorów (zostawić 3 łyżki do ryżu), wymieszać i doprawić 1 łyżką cukru, pieprzem oraz szczyptą soli. Dodać 200g fasoli oraz ewentualnie 5 plasterków pokrojonych suszonych pomidorów. Przykryć i dusić ok. 30 min, co jakiś czas zamieszać. BURRITO Na środek tortilli nałożyć porcję ryżu, chili con carne, tartego sera oraz pokrojonego awokado. Opcjonalnie dodać kawałki jalapeno, skropić limonką i zawinąć (najpierw boki do środka a potem w rulon). Zawinięte burrito podgrzać z obydwu stron do zrumienienia tortilli (na patelni lub najlepiej w opiekaczu do kanapek). Przekroić na pół, podawać z kwaśną śmietaną i opcjonalnie świeżą kolendrą.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3592 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 127.79 g
Tłuszcz: 106.53 g
Węglowodany: 562.86 g (w tym błonnik: 61.93 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bulion warzywny 550g     60,07 zł (62,91 zł)
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 300g     0,71 zł (1,89 zł)
Cukier 12g     0,04 zł (2,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 400g     4,79 zł (4,79 zł)
Czosnek 18g     0,79 zł (2,19 zł)
Daktyle suszone 200g     6,38 zł (6,38 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Granat 30g     0,82 zł (5,99 zł)
Gruszka 130g     0,91 zł (6,99 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jabłko 800g     3,49 zł (3,49 zł)
Kasza jaglana 180g     1,74 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 3g     0,36 zł (2,99 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 200g     2,25 zł (4,49 zł)
Miód pszczeli 300g     11,24 zł (14,99 zł)
Morele suszone 400g 0,00 zł (0,00 zł)
Oliwa z oliwek 25g     1,10 zł (10,99 zł)
Orzechy nerkowca 400g     53,28 zł (59,94 zł)
Orzechy włoskie 30g     3,45 zł (11,49 zł)
Otręby pszenne 40g 0,00 zł (0,00 zł)
Pomidory w puszce 600g     6,29 zł (8,38 zł)
Płatki owsiane 440g     2,90 zł (3,29 zł)
Ryż długoziarnisty 220g 0,00 zł (0,00 zł)
Ser gorgonzola 100g     8,99 zł (8,99 zł)
Ser żółty królewski light 80g     2,72 zł (4,59 zł)
Siemię lniane 140g     1,40 zł (3,99 zł)
Suszone pomidory 100g     2,50 zł (6,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Tortilla pszenna pełnoziarnista 240g     8,99 zł (8,99 zł)



×