1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.
2. Kroimy w średniej wielkości plastry.
3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.
4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.
5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.
Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima
Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.
Źródło: olalalchf.pl
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cebula | 300g |
0,71 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukinia | 600g |
5,99 zł
(8,49 zł) |
|
| Cynamon | 10g |
1,27 zł
(2,29 zł) |
|
| Czosnek | 30g |
1,31 zł
(2,19 zł) |
|
| Dorsz, świeży, filety bez skóry | 250g |
19,16 zł
(22,99 zł) |
|
| Gruszka | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
| Jabłko | 300g |
1,31 zł
(3,49 zł) |
|
| Kasza jaglana | 180g |
1,74 zł
(3,39 zł) |
|
| Liść laurowy | 1g |
0,22 zł
(1,29 zł) |
|
| Makaron penne (pełnoziarnisty) | 200g |
2,25 zł
(4,49 zł) |
|
| Makrela, wędzona | 250g |
5,99 zł
(5,99 zł) |
|
| Marchew | 100g |
0,31 zł
(2,29 zł) |
|
| Masło klarowane | 100g |
4,30 zł
(21,49 zł) |
|
| Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
| Mielona papryka słodka | 1g |
0,06 zł
(1,29 zł) |
|
| Mleko kokosowe (bez cukru) | 250ml |
4,50 zł
(8,99 zł) |
|
| Mleko krowie 3,2% | 250g |
0,72 zł
(2,89 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 350g |
1,05 zł
(2,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 46g |
0,32 zł
(6,99 zł) |
|
| Orzechy włoskie | 30g |
3,45 zł
(11,49 zł) |
|
| Papryka czerwona | 650g |
11,91 zł
(21,98 zł) |
|
| Passata pomidorowa | 250g |
2,14 zł
(5,99 zł) |
|
| Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 2g |
0,18 zł
(1,79 zł) |
|
| Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
| Rozmaryn suszony | 1g |
0,09 zł
(1,29 zł) |
|
| Ryż konjac | 300g |
7,01 zł
(8,99 zł) |
|
| Ser gorgonzola | 100g |
8,99 zł
(8,99 zł) |
|
| Soda oczyszczona | 4g |
0,05 zł
(1,29 zł) |
|
| Sok pomidorowy | 230g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Sos sojowy jasny | 30g |
0,84 zł
(4,19 zł) |
|
| Sól biała | 2g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Ziele angielskie | 1g |
0,11 zł
(1,59 zł) |
|
| Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |