Makrelę oczyszczoną z ości wraz z cebulą, papryką i pietruszką miksujemy. Powstałą pastą smarujemy chleb, a następnie nakładamy sałatę i ogórka.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bakłażan | 200g |
2,22 zł
(4,99 zł) |
|
| Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
| Cebula | 30g |
0,07 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Czosnek | 3g |
0,13 zł
(2,19 zł) |
|
| Hummus z chilli | 40g |
1,50 zł
(2,99 zł) |
|
| Kalafior | 440g |
7,33 zł
(9,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 75g |
0,73 zł
(3,39 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 45g |
5,38 zł
(5,98 zł) |
|
| Makrela, wędzona | 40g |
0,96 zł
(5,99 zł) |
|
| Marchew | 150g |
0,46 zł
(2,29 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
0,12 zł
(2,49 zł) |
|
| Natka pietruszki | 32g |
2,80 zł
(4,38 zł) |
|
| Ogórek | 180g |
1,20 zł
(3,99 zł) |
|
| Ogórek kwaszony (kiszony) | 60g |
0,75 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 5g |
0,04 zł
(8,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 310g |
5,68 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 80g |
0,80 zł
(4,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 0.25g |
0,02 zł
(1,79 zł) |
|
| Ryż brązowy | 45g |
0,34 zł
(2,99 zł) |
|
| Sałata | 10g |
0,36 zł
(4,99 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 12g |
0,32 zł
(5,29 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Sól himalajska | 0.25g |
0,00 zł
(3,49 zł) |
|
| Woda | 340ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |