Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 100g |
![]() |
|
Cebula | 90g |
![]() |
|
Chleb tostowy pełnoziarnisty | 46g |
![]() |
|
Czosnek | 2g |
![]() |
|
Fasola biała, nasiona suche | 80g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Kiwi | 225g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Marchew | 20g |
![]() |
|
Masło | 5g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 5g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 5g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 30g |
![]() |
|
Pestki dyni | 5g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 80g |
![]() |
|
Pietruszka, korzeń | 30g |
![]() |
|
Polędwica sopocka | 12g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 45g |
![]() |
|
Seler, korzeń | 20g |
![]() |
|
Ser żółty królewski light | 15g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 7g |
![]() |
|
Woda | 490ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Ziemniaki | 60g |
![]() |
|
Śliwki suszone | 30g |
![]() |
|
Śmietana 18% | 50g |
![]() |