Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju razem z pokrojonym w kostkę schabem, dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na grubej tarce marchewkę, pomidory i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bulion warzywny | 1000g |
![]() |
|
Cebula | 30g |
![]() |
|
Chleb żytni | 140g |
![]() |
|
Czosnek | 60g |
![]() |
|
Gruszka | 125g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 70g |
![]() |
|
Kalafior | 150g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 60g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 20g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Marchew | 160g |
![]() |
|
Masło | 26g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 12g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 15g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 5g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 80g |
![]() |
|
Pomidory | 170g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 200g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 45g |
![]() |
|
Rzeżucha | 5g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Sałata | 20g |
![]() |
|
Schab bez kości | 70g |
![]() |
|
Seler, korzeń | 40g |
![]() |
|
Sok pomarańczowy | 20g |
![]() |
|
Szynka z indyka | 60g |
![]() |
|
Woda | 240ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Ziemniaki | 200g |
![]() |