Darmowa dieta 2100 kcal nr 58069



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja lżejsza, bezglutenowa)
466 kcal
Łączna waga porcji: 168g.

B: 9.81 g T: 20.76 g W: 60.07 g (BŁ: 0.35 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

52   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Bułka z twarożkiem
327 kcal
Łączna waga porcji: 203g.

B: 25.3 g T: 10.6 g W: 34.71 g (BŁ: 3.43 g)

Wegetariańskie  

75   8

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Bułkę przekroić, posmarować masłem. Twaróg wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku, nałożyć na pieczywo, posypać szczypiorkiem.



Obiad


Ryż z papryką i kurczakiem po berkasowemu
587 kcal
Łączna waga porcji: 619g.

B: 51.79 g T: 17.58 g W: 62.43 g (BŁ: 12.86 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

35   10

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Rozgrzej mocno patelnię (najlepiej wok).
  3. Pora przetnij wzdłuż na pół, pokrój na cienkie paseczki i włóż na patelnię.
  4. Paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę i dołóż na patelnię do pora.
  5. Marchew oskrob, zetrzyj na tarce i dołóż na patelnię do reszty warzyw.
  6. Smarz warzywa, pilnując, żeby się nie przypaliły. Po kilku minutach zmniejsz ogień pod patelnią. W razie potrzeby dolej gorącą wodę, aby warzywa cały czas się dusiły.
  7. Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Możesz wcześniej zamarynować kurczaka w oleju i przyprawach (oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, chili). Obsmaż mięso dokładnie. Gdy mięso puści trochę wody, posól je i przełóż do duszonych warzyw. Duś kurczaka z warzywami aż do momentu, gdy będzie gotowy do spożycia.
  8. Ugotuj ryż al dente i przełóż na patelnię do warzyw i mięsa, aby tam się dogotował.

 

propozycja przepisu przysłana przez: Berkas


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Sałatka z tuńczykiem
311 kcal
Łączna waga porcji: 610g.

B: 28.65 g T: 12.13 g W: 25.81 g (BŁ: 7.59 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

64   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Sałatę rwiemy na małe kawałki, myjemy i wkładamy do miski.
  2. Dodajemy tuńczyka wraz z olejem.
  3. Pomidory i paprykę myjemy, kroimy i dodajemy do miski.
  4. Wsypujemy oliwki i umytą, pokrojoną w piórka cebulę.
  5. Dodajemy bazylię, pieprz, sól oraz sok z cytryny, całość mieszamy.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Dietetyczna fasolka po bretońsku
391 kcal
Łączna waga porcji: 305g.

B: 36.54 g T: 8.41 g W: 47.87 g (BŁ: 11.49 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

22   10

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Fasolę namaczamy minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem soli, aż będzie miękka. Następnie odlewamy nadmiar wody. Na patelnie podsmażamy na klarowany maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno pokrojonego kurczaka doprawionego solą,pieprzem i czosnkiem. Mięso dodajemy do fasoli i miezamy z koncentrate pomidorowym oraz dodajemy zgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Gotujemy jeszcze 15minut.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2082 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 152.09 g
Tłuszcz: 69.48 g
Węglowodany: 230.89 g (w tym błonnik: 35.72 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bazylia (suszona) 4g     0,92 zł (2,29 zł)
Bułka grahamka 50g     0,68 zł (0,89 zł)
Cebula 100g     0,24 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 50g     0,23 zł (2,99 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 50g     0,77 zł (4,29 zł)
Fasola biała, nasiona suche 50g 0,00 zł (0,00 zł)
Filet z piersi kurczaka 500g     8,69 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 45g     0,35 zł (1,39 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 40g     0,75 zł (1,49 zł)
Majeranek suszony 1g     0,20 zł (1,79 zł)
Marchew 90g     0,27 zł (2,29 zł)
Masło 5g     0,12 zł (4,99 zł)
Masło klarowane 5g     0,21 zł (21,49 zł)
Mielona papryka chilli 1.01g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mąka kukurydziana 48g     0,17 zł (3,59 zł)
Olej rzepakowy 40g     0,28 zł (6,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 50g     0,87 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.5g     0,08 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 690g     12,64 zł (21,98 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 510g     2,71 zł (3,99 zł)
Por 160g     2,78 zł (3,99 zł)
Rozmaryn suszony 0.3g     0,03 zł (1,29 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Sałata lodowa 200g     3,42 zł (5,99 zł)
Ser twarogowy półtłusty 100g     1,60 zł (3,99 zł)
Sok cytrynowy 6g     0,16 zł (5,29 zł)
Szczypiorek 3g     0,30 zł (2,49 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 2.5g     0,02 zł (3,49 zł)
Tuńczyk w oleju 170g     5,50 zł (5,99 zł)
Zioła prowansalskie 0.3g     0,04 zł (1,29 zł)



×