1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 180g |
0,90 zł
(4,99 zł) |
|
Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
Jaja kurze całe | 254g |
1,78 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 75g |
0,73 zł
(3,39 zł) |
|
Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
Mielona papryka słodka | 6g |
0,39 zł
(1,29 zł) |
|
Miód pszczeli | 10g |
0,37 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 330ml |
3,13 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
0,11 zł
(3,59 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 120g |
2,20 zł
(10,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 280g |
2,79 zł
(4,99 zł) |
|
Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |
|
Sól himalajska | 1g |
0,01 zł
(3,49 zł) |
|
Woda | 492ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |