Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Warzywa kroimy w paski, dodajemy jarmuż i smażymy na oleju. Dodajemy jajko, posypujemy oregano, pieprzem i solą do smaku, mieszamy i podsmażamy z obydwu stron - gotowe. Całość spożywamy zagryzając chlebem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 240g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 500g |
![]() |
|
Chleb żytni | 70g |
![]() |
|
Cukinia | 150g |
![]() |
|
Czosnek | 30g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 192g |
![]() |
|
Jarmuż | 50g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
![]() |
|
Marchew | 30g |
![]() |
|
Masło | 10g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 530ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
![]() |
|
Nasiona chia | 10g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 6g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 15g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 70g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 95g |
![]() |
|
Seler, korzeń | 20g |
![]() |
|
Szpinak | 100g |
![]() |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Ziemniaki | 100g |
![]() |