W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 60g |
0,30 zł
(4,99 zł) |
|
| Cukier trzcinowy nierafinowany | 3g |
0,03 zł
(5,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 56g |
0,39 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 75g |
0,73 zł
(3,39 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
| Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 50g |
0,56 zł
(4,49 zł) |
|
| Mielone mięso wołowe | 150g |
3,00 zł
(9,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 22g |
0,82 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 350ml |
1,22 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Mąka z ciecierzycy (cieciorki) | 30g |
0,60 zł
(7,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Passata pomidorowa | 150g |
1,28 zł
(5,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Rodzynki | 30g |
0,67 zł
(4,49 zł) |
|
| Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
| Ser gouda tłusty | 15g |
0,35 zł
(3,49 zł) |
|
| Ser twarogowy chudy | 100g |
1,33 zł
(1,99 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |