Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bazylia (suszona) | 4g |
![]() |
|
Borówka amerykańska | 100g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 50g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 80g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
![]() |
|
Mak niebieski | 10g |
![]() |
|
Makaron pełnoziarnisty | 140g |
![]() |
|
Migdały | 10g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 30ml |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 10g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
![]() |
|
Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 50g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 230g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Pomidory | 510g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 400g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 95g |
![]() |
|
Sałata lodowa | 200g |
![]() |
|
Sok cytrynowy | 6g |
![]() |
|
Tuńczyk w oleju | 170g |
![]() |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
![]() |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Łosoś, wędzony | 100g |
0,00 zł
(0,00 zł) |