Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki a następnie skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Żółtka i awokado rozgnieść widelcem jeśli użyjecie dojrzałego awokado lub zmiksować blenderem. Dodać majonez, szczypiorek i cebulę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Białka napełnić gotową masą i przystroić zieleniną lub kawałkami warzyw.
Źródło: http://olalalchf.pl
1. Ugotuj komosę. 2. Wykrój twardą łodygę z jarmużu. 3. Pokrój awokado. 4. Wymieszaj składniki z przyprawami do smaku.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
![]() |
|
Awokado | 230g |
![]() |
|
Banan | 180g |
![]() |
|
Cebula | 60g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 50g |
![]() |
|
Ciecierzyca (cieciorka) | 60g |
![]() |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
![]() |
|
Czosnek | 11g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 300g |
![]() |
|
Jarmuż | 50g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 175g |
![]() |
|
Kurkuma | 1g |
![]() |
|
Majonez lekki (light) | 100g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 1g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 10g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 550ml |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 12g |
![]() |
|
Orzechy nerkowca | 15g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 120g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 2g |
![]() |
|
Pomidory | 120g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Quinoa (komosa ryżowa) | 56g |
![]() |
|
Rodzynki | 22g |
![]() |
|
Sezam | 20g |
![]() |
|
Sok cytrynowy | 4g |
![]() |
|
Szczypiorek | 5g |
![]() |
|
Szpinak | 50g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |