Darmowa dieta 2900 kcal nr 24136



Śniadanie


Owsianka z borówkami
550 kcal
Łączna waga porcji: 436g.

B: 20.99 g T: 21.35 g W: 74.22 g (BŁ: 10.75 g)

Wegetariańskie  

23   32

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.



Drugie śniadanie


Jajka faszerowane awokado
501 kcal
Łączna waga porcji: 313g.

B: 21.28 g T: 40.37 g W: 15.15 g (BŁ: 3.39 g)

Bezglutenowe  

22   35

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Jajka ugotować na twardo. Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki a następnie skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Żółtka i awokado rozgnieść widelcem jeśli użyjecie dojrzałego awokado lub zmiksować blenderem. Dodać majonez, szczypiorek i cebulę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Białka napełnić gotową masą i przystroić zieleniną lub kawałkami warzyw.

Źródło: http://olalalchf.pl


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Jednogarnkowe spaghetti ratatouille
442 kcal
Łączna waga porcji: 1058g.

B: 22.02 g T: 7.38 g W: 80.06 g (BŁ: 15.1 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

44   15

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Podgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, czosnek, cukinię, bakłażana i paprykę. Gotuj przez kilka minut na dużym płomieniu do czasu aż lekko zbrązowieje.

2. Dodaj pokrojone pomidory, wodę, ocet i makaron spaghetti. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min aż makaron będzie miękki a sos zgęstnieje.

3. Dodaj pokrojoną świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać płatki drożdżowe nieaktywne jeżeli lubisz. Smacznego :)


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Ryż ze schabem i szparagami
639 kcal
Łączna waga porcji: 640g.

B: 33.33 g T: 23.22 g W: 79.89 g (BŁ: 10.91 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

25   23

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone mięso i smażymy. Na koniec dodajemy pomidory. W międzyczasie gotujemy na parze szparagi i przygotowujemy soczewicę wg przepisu na opakowaniu.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2919 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 128.88 g
Tłuszcz: 112.11 g
Węglowodany: 380.33 g (w tym błonnik: 59.84 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 160g     4,97 zł (13,99 zł)
Bakłażan 120g     1,33 zł (4,99 zł)
Bazylia świeża 1g     0,08 zł (7,99 zł)
Borówka amerykańska 100g     2,80 zł (6,99 zł)
Cebula 260g     0,61 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 50g     0,23 zł (2,99 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukinia 600g     5,99 zł (8,49 zł)
Czosnek 26g     1,14 zł (2,19 zł)
Jaja kurze całe 300g     2,10 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Majonez lekki (light) 100g     2,02 zł (8,49 zł)
Mak niebieski 10g     0,31 zł (6,29 zł)
Makaron spaghetti pełnoziarnisty 150g     1,68 zł (4,49 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Migdały 10g     0,85 zł (8,49 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ocet balsamiczny 5g     0,25 zł (12,49 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 350g     6,41 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 600g     6,29 zł (8,38 zł)
Płatki drożdżowe 10g     1,70 zł (16,99 zł)
Płatki owsiane 60g     0,39 zł (3,29 zł)
Ryż brązowy 80g     0,60 zł (2,99 zł)
Schab bez kości 100g     1,84 zł (11,59 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 4g     0,11 zł (5,29 zł)
Szczypiorek 5g     0,50 zł (2,49 zł)
Szparagi 150g     3,60 zł (11,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Wiórki kokosowe 6g     0,12 zł (3,99 zł)
Woda 480ml 0,00 zł (0,00 zł)



×