Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć do miseczki żółtka. Paprykę, ogórki, szynkę i szczypiorek drobno posiekać. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Nałożyć na każdą połówkę białka jajka porcję farszu. Całość udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Źródło: olalalchf.pl
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Chleb żytni | 140g |
![]() |
|
Cynamon | 4g |
![]() |
|
Jabłko | 300g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 255g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Majonez lekki (light) | 50g |
![]() |
|
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 50g |
![]() |
|
Masło | 20g |
![]() |
|
Mielone mięso wołowe | 150g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
![]() |
|
Ogórek kiszony | 100g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 20g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
![]() |
|
Orzechy włoskie | 30g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 120g |
![]() |
|
Passata pomidorowa | 150g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Pomidory | 160g |
![]() |
|
Rodzynki | 30g |
![]() |
|
Rukola | 40g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 95g |
![]() |
|
Schab pieczony | 80g |
![]() |
|
Ser gouda tłusty | 15g |
![]() |
|
Szczypiorek | 10g |
![]() |
|
Szynka wieprzowa, gotowana | 150g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Woda | 580ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |