Darmowa dieta 3300 kcal nr 58735



Śniadanie


Naleśnik z twarogiem, miodem i rodzynkami
635 kcal
Łączna waga porcji: 321g.

B: 37.63 g T: 19.23 g W: 80.82 g (BŁ: 5.67 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

39   19

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Olej rozgrzewamy na patelni.
  2. Mąkę, mleko, cukier i jajo mieszamy w wysokiej szklance.
  3. Smażymy naleśnik na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Gotowy naleśnik kładziemy na talerzu.
  5. W misce mieszamy twaróg z miodem i rodzynkami.
  6. Nakładamy na naleśnik.

W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.



Drugie śniadanie


Kanapki z pastą fasolową (wersja lżejsza)
409 kcal
Łączna waga porcji: 436g.

B: 15.44 g T: 8.02 g W: 77.93 g (BŁ: 17.31 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

20   43

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Miksujemy paprykę, fasolę, sok z cytryny i koperek. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, a następnie nakładamy plasterki pomidora.


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Racuchy jaglane z gumijagodami
974 kcal
Łączna waga porcji: 508g.

B: 17.66 g T: 38.34 g W: 152.78 g (BŁ: 25.76 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

24   74

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Wymieszaj w miseczce składniki: wodę, nasiona chia, ksylitol, mąkę jaglaną, umyte czarne porzeczki (mogą być roztopione porzeczki z mrożonki).
  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  3. Płynne ciasto na racuchy nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, formując małe placuszki.
  4. Smaż racuchy z obu stron do uzyskania jasnobrązowego koloru.


Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3259 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 112.76 g
Tłuszcz: 103.13 g
Węglowodany: 510.09 g (w tym błonnik: 78.59 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 60g     0,14 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 3g     0,03 zł (5,49 zł)
Cytryna 40g     0,56 zł (13,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 80g     0,96 zł (4,79 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 56g     0,39 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 16g     1,91 zł (2,99 zł)
Ksylitol 28g     1,45 zł (12,99 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 12g     0,45 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 50ml     0,17 zł (3,49 zł)
Mąka jaglana 120g     1,44 zł (11,99 zł)
Mąka ryżowa 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 30g     0,60 zł (7,99 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 190g     3,48 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pomidory 240g     1,28 zł (3,99 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Porzeczki czarne 220g     2,93 zł (5,99 zł)
Rodzynki 30g     0,67 zł (4,49 zł)
Ser twarogowy chudy 100g     1,33 zł (1,99 zł)
Sezam 30g     0,78 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 225ml 0,00 zł (0,00 zł)



×