1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.
2. Kroimy w średniej wielkości plastry.
3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.
4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.
5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.
Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
1. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka i przekładamy na talerz. 3. Na tym samym tłuszczu smażymy mieszankę chińską, oraz groszek, aż będą chrupiące. 4. Dodajemy mięso i makaron, wbijamy jajko i mieszamy. 5. Pod koniec dodajemy kiełki, cukier, sosy i posypujemy posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Aromat waniliowy | 5g |
![]() |
|
Bataty | 460g |
![]() |
|
Cukier biały | 2.5g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
![]() |
|
Cynamon | 10g |
![]() |
|
Cytryna | 40g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 200g |
![]() |
|
Groszek zielony | 20g |
![]() |
|
Jabłko | 300g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 60g |
![]() |
|
Kiełki słonecznika | 16g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Makaron ryżowy | 100g |
![]() |
|
Masło klarowane | 100g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 400g |
![]() |
|
Mieszanka chińska mrożona | 100g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 60ml |
![]() |
|
Mleko krowie 3,2% | 250g |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 535g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 30g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
![]() |
|
Orzechy arachidowe (ziemne) | 15g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 95g |
![]() |
|
Soda oczyszczona | 9g |
![]() |
|
Sos chilli słodki | 30g |
![]() |
|
Sos sojowy jasny | 20g |
![]() |
|
Szczypiorek | 5g |
![]() |
|
Sól himalajska | 1g |
![]() |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |