Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 450g |
12,58 zł
(13,98 zł) |
|
Bułka grahamka | 90g |
1,23 zł
(1,78 zł) |
|
Gruszka | 125g |
0,87 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 70g |
0,54 zł
(1,39 zł) |
|
Kalafior | 150g |
2,50 zł
(9,99 zł) |
|
Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
Margaryna do pieczywa | 5g |
0,05 zł
(2,69 zł) |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 250ml |
4,50 zł
(8,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
Rzeżucha | 5g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Ser gouda tłusty | 30g |
0,70 zł
(3,49 zł) |
|
Sok pomarańczowy | 20g |
0,10 zł
(4,99 zł) |
|
Szynka z indyka | 20g |
0,94 zł
(7,99 zł) |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |