Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Dodajemy posiekane orzechy, chia, zalewamy mlekiem i mieszamy. Całość posypujemy cynamonem.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
Guarana mielona | 4g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Hummus z chilli | 40g |
1,50 zł
(2,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 80g |
0,56 zł
(6,99 zł) |
|
Kiwi | 75g |
1,12 zł
(7,49 zł) |
|
Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
Mleko migdałowe | 250g |
2,62 zł
(10,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 30ml |
0,28 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
0,11 zł
(3,59 zł) |
|
Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
Orzechy brazylijskie | 10g |
2,00 zł
(19,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Pomarańcze | 240g |
1,50 zł
(7,49 zł) |
|
Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
Rzodkiewka | 200g |
4,15 zł
(4,98 zł) |
|
Woda | 580ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |