Darmowa dieta 2300 kcal nr 17954



Śniadanie


Bananowy budyń jaglany z miodem (bez laktozy)
489 kcal
Łączna waga porcji: 445g.

B: 8.81 g T: 5.36 g W: 103.95 g (BŁ: 3.72 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

37   54

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Gotujemy ją w 150ml mleka pod przykryciem, aż całe mleko się wchłonie (około 15 minut). Czekamy aż nieco wystygnie, przekładamy do blendera, dodajemy resztę mleka, miód i pokrojonego banana, miksujemy.


Drugie śniadanie


Placki kukurydziane (bezglutenowe)
445 kcal
Łączna waga porcji: 340g.

B: 17.93 g T: 11 g W: 72.61 g (BŁ: 7.83 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

29   50

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.



Obiad


Pulpeciki z makaronem (wersja bezglutenowa)
771 kcal
Łączna waga porcji: 490g.

B: 25.38 g T: 38.87 g W: 81.74 g (BŁ: 3.16 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

25   28

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.



Kolacja


Ryż z pieczarkami i koperkiem
590 kcal
Łączna waga porcji: 760g.

B: 13.85 g T: 26.8 g W: 80.08 g (BŁ: 12.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

54   22

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2295 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bez laktozy   Bezglutenowe  

Wartości odżywcze:


Białko: 65.97 g
Tłuszcz: 82.03 g
Węglowodany: 338.38 g (w tym błonnik: 27.14 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 60g     0,30 zł (4,99 zł)
Bułka tarta (bezglutenowa) 20g 0,00 zł (0,00 zł)
Cebula 50g     0,12 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 125g     0,87 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 75g     0,73 zł (3,39 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 25g     0,47 zł (1,49 zł)
Koper ogrodowy 35g     4,19 zł (5,98 zł)
Kukurydza konserwowa 200g     1,64 zł (2,79 zł)
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy 70g     1,59 zł (5,69 zł)
Mielone mięso wołowe 70g     1,40 zł (9,99 zł)
Miód pszczeli 10g     0,37 zł (14,99 zł)
Mleko ryżowe 330ml     3,13 zł (9,49 zł)
Mąka kukurydziana 30g     0,11 zł (3,59 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 10g     0,25 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Pieczarka świeża 120g     1,20 zł (4,99 zł)
Pomidory w puszce 200g     2,10 zł (4,19 zł)
Ryż brązowy 95g     0,71 zł (2,99 zł)
Woda 480ml 0,00 zł (0,00 zł)



×