Darmowa dieta 2500 kcal nr 55031



Śniadanie


Klasyczna jajecznica na maśle
588 kcal
Łączna waga porcji: 488g.

B: 32.74 g T: 30.1 g W: 52.24 g (BŁ: 9.82 g)

Wegetariańskie  

101   6

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę.
  2. Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku, mieszamy aż do uzyskania porządanej konsystencji.
  3. Zjadamy z chlebem.


Drugie śniadanie


Kanapki z pastą z makreli (wersja lżejsza)
346 kcal
Łączna waga porcji: 347g.

B: 19.46 g T: 11.08 g W: 46.95 g (BŁ: 9.1 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

21   32

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makrelę pozbawioną ości miksujemy z cebulą, natką pietruszki i papryką. Powstałą pastą smarujemy chleb, nakładamy sałatę i ogórka.


Obiad


Placki z porem i oliwkami
806 kcal
Łączna waga porcji: 564g.

B: 56.52 g T: 50.68 g W: 36.32 g (BŁ: 8.72 g)

Wegetariańskie  

8   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1. Jajko wybij do miski, roztrzep, dodaj otręby, przypraw pieprzem 2. Oliwki i por drobno posiekaj, dodaj do jajka 3. Do masy dodaj serek wiejski. Całość dokładnie wymieszaj 4. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, nakładaj porcje masy. Smaż z obu stron.


Podwieczorek


Kanapki z pastą z awokado i tuńczyka (wersja lżejsza)
346 kcal
Łączna waga porcji: 194g.

B: 19.58 g T: 13.39 g W: 41.05 g (BŁ: 8.28 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

26   34

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki pasty miksujemy w blenderze (poza kiełkami). Powstałą pastą smarujemy pieczywo. Podajemy z kiełkami.



Kolacja


Kasza jaglana z duszonym bakłażanem
419 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 11.2 g T: 12.52 g W: 69.85 g (BŁ: 8.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Bakłażana pokrój w małą kostkę i duś na patelni na rozgrzanym oleju (około 10 minut). Pod koniec smażenia do bakłażana dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podduszonego bakłażana dodaj wodę. Duś bakłażana do miękkości, a następnie zdejmij patelnię z palnika.
  3. Kaszę jaglaną opłucz na sitku zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.  
  4. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię z bakłażanami. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  5. Potrawę przełóż na talerz i posól do smaku.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2505 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 139.5 g
Tłuszcz: 117.77 g
Węglowodany: 246.41 g (w tym błonnik: 44.29 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 50g     1,55 zł (13,99 zł)
Bakłażan 200g     2,22 zł (4,99 zł)
Cebula 200g     0,47 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 30g     0,14 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 210g     1,99 zł (3,79 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Jaja kurze całe 316g     2,21 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 75g     0,73 zł (3,39 zł)
Kiełki brokuła 12g     1,20 zł (4,99 zł)
Koper ogrodowy 6g     0,72 zł (2,99 zł)
Makrela, wędzona 60g     1,44 zł (5,99 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Natka pietruszki 32g     2,80 zł (4,38 zł)
Ogórek kwaszony (kiszony) 80g     1,00 zł (4,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 20g     0,18 zł (8,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 40g     0,70 zł (3,49 zł)
Otręby owsiane 32g     0,68 zł (3,19 zł)
Papryka czerwona 80g     1,47 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Por 80g     1,39 zł (3,99 zł)
Sałata masłowa 15g     0,53 zł (4,99 zł)
Serek twarogowy ziarnisty 280g 0,00 zł (0,00 zł)
Sok cytrynowy 15g     0,40 zł (5,29 zł)
Szczypiorek 3g     0,30 zł (2,49 zł)
Sól biała 3g     0,02 zł (1,99 zł)
Tuńczyk w oleju 50g     1,62 zł (5,99 zł)
Woda 100ml 0,00 zł (0,00 zł)



×