Darmowa dieta 2600 kcal nr 14003



Śniadanie


Jajka faszerowane awokado
501 kcal
Łączna waga porcji: 313g.

B: 21.28 g T: 40.37 g W: 15.15 g (BŁ: 3.39 g)

Bezglutenowe  

22   35

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Jajka ugotować na twardo. Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki a następnie skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Żółtka i awokado rozgnieść widelcem jeśli użyjecie dojrzałego awokado lub zmiksować blenderem. Dodać majonez, szczypiorek i cebulę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Białka napełnić gotową masą i przystroić zieleniną lub kawałkami warzyw.

Źródło: http://olalalchf.pl


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Owsianka z suszonymi śliwkami (bez laktozy)
441 kcal
Łączna waga porcji: 360g.

B: 10.83 g T: 11.63 g W: 77.69 g (BŁ: 8.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

20   53

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.



Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Kaszka manna z grejpfrutem
352 kcal
Łączna waga porcji: 385g.

B: 12.95 g T: 6.2 g W: 63.24 g (BŁ: 3.99 g)

Wegetariańskie  

26   51

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Ugotuj kaszę mannę na mleku.
  2. Dodaj podzielonego na cząstki grejpfruta.
  3. Posyp pestkami dyni.


Kolacja


Schab z ryżem po meksykańsku
526 kcal
Łączna waga porcji: 416g.

B: 29.46 g T: 10.65 g W: 84.57 g (BŁ: 12.83 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

49   12

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na parze ok. 25 minut.
  2. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  3. Na kilka minut przed końcem gotowania schabu i ryżu, na dużej patelni lub w głębokim garnku z powłoką teflonową podsmażamy na oleju cebulę, a następnie dodajemy fasolę i kukurydzę.
  4. Gdy ryż i schab będą gotowe, dodajemy je do pozostałych składników i polewamy pomidorami, a następnie dodajemy pieprz i sól do smaku.
  5. Mieszamy, przykrywamy i trzymamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2607 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 105.78 g
Tłuszcz: 88.64 g
Węglowodany: 371.66 g (w tym błonnik: 48.33 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 160g     4,97 zł (13,99 zł)
Cebula 260g     0,61 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 50g     0,23 zł (2,99 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 240g     2,87 zł (4,79 zł)
Czosnek 11g     0,48 zł (2,19 zł)
Grejpfrut 130g 0,00 zł (0,00 zł)
Jaja kurze całe 300g     2,10 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kasza manna 50g     0,37 zł (2,99 zł)
Kukurydza konserwowa 220g     1,81 zł (2,79 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Majonez lekki (light) 100g     2,02 zł (8,49 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 250ml     4,50 zł (8,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 200ml     0,70 zł (3,49 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pestki dyni 15g     0,60 zł (3,99 zł)
Pieprz czarny 3g     0,27 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Płatki owsiane 60g     0,39 zł (3,29 zł)
Ryż brązowy 300g     2,24 zł (2,99 zł)
Schab bez kości 300g     5,52 zł (11,59 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 4g     0,11 zł (5,29 zł)
Szczypiorek 5g     0,50 zł (2,49 zł)
Sól biała 2g     0,01 zł (1,99 zł)
Śliwki suszone 40g     1,33 zł (4,99 zł)



×