Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.
Filety oczyścić i podzielić na niewielkie kawałki. Mięso natrzeć przyprawami. Pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać je z bułką tartą. Mięso namoczyć w jajku i w bułce z płatkami - po dwa razy każdy kawałek. Upiec w piekarniku. Z jogurtu i posiekanego czosnku przygotować sos. Nuggetsy podawać z sosem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Burak | 105g |
![]() |
|
Bułka tarta | 16g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 25g |
![]() |
|
Chleb żytni | 95g |
![]() |
|
Czosnek | 5g |
![]() |
|
Dynia | 210g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 350g |
![]() |
|
Granat | 30g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 5g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 56g |
![]() |
|
Jogurt naturalny (grecki) | 100g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 50g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 180g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 3g |
![]() |
|
Makrela, wędzona | 70g |
![]() |
|
Ocet balsamiczny | 3g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 10g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
![]() |
|
Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 30g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 70g |
![]() |
|
Pestki dyni | 20g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Pomidory | 180g |
![]() |
|
Płatki kukurydziane bezglutenowe | 62g |
![]() |
|
Rukola | 50g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 100g |
![]() |
|
Szpinak | 50g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Sól himalajska | 5g |
![]() |
|
Tuńczyk w wodzie | 120g |
![]() |
|
Tymianek suszony | 1g |
![]() |